Nyhet

Punkveteraner rasar mot tiggeriförbud

GAFFA.se – allt om musik

Idag slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att Vellinge kommun tillåts införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Ett förbud som rör upp många känslor.

Några som tidigare engagerat sig i frågan är punkbandet Asta KaskI början på 2018 släppte bandet Några Jävla Spännen låt inspirerad av debatten om tiggeriförbud. Nu kommenterar punkikonerna även dagens beslut. På sin Facebook-sida skriver de:

”Tiggeriförbud i Vellinge klappat och klart. Som om det skulle lösa några som helst problem. Åter igen några ord från oss ang denna fråga:


Det som inspirerat till låten är debatten om tiggeriförbud. Inte sällan hänvisas det till "oärliga" tiggare och organiserad människohandel. Inte minst är det det sistnämnda som människor i gemen har som alibi för att vilja stoppa tiggeriet. Som om det vore att utöva något samhällsansvar att kriminalisera tiggeriet, för tiggarnas egen skull på något sätt.”

De fortsätter: 

”Man kan ju då fråga sig varför då detta "humana" motstånd till tiggarna också innefattar att behandla dem som ohyra, som något sanitärt olämpligt. Det är en sak att snacka i debatten och en annan hur man beter sig i det reella mötet med människor. Jag tycker mig se att det är ren primitiv egoism och främlingsfientlighet i sann "Sverigevänlig" anda som står i full blom i denna fråga."


LÄS OCKSÅ: Putin vill kontrollera rapmusik

"Resonemanget i texten är: 
Det är en sak att man inte vill ge någon krona till tiggaren i fråga för att man inte vill stödja, uppmuntra eller nära en människoförnedrande livssituation, men att åtminstone ge en medmänniska ett existentiellt erkännande genom att se dem i ögonen och säga hej när man går förbi kostar INGENTING", skriver Asta Kask vidare.

Läs hela inlägget här: 

LÄS OCKSÅ: Punkbandet väckte oro på Pensionsmyndigheterna 

ANNONCE