Nyhet

Därför täcker vi inte The Killers konsert i helgen

GAFFA.se – allt om musik

Imorgon lördag spelar The Killers i Globen, men GAFFA kommer i likhet med sina norska kollegor inte att rapportera från konserten. Inga pressfotografer kommer få tillgång att fota under spelningen, och ett sånt förbud förstör den oberoende journalistiken, menar vi på GAFFA.

De senaste fem åren har det vuxit fram en trend där artister vill kontrollera alla delar av sin image och hur de framställs. Stora namn som Beyoncé, Foo Fighters, Lady Gaga och Bruno Mars har valt att begränsa tillgången för pressfotografer på deras konserter genom strikta och ofta absurda kontrakt, eller genom rena fotoförbud. 

Inför The Killers spelningar i Norge och Sverige har GAFFA fått besked att endast bandets egna fotograf kommer ha tillåtelse att fota spelningarna.


”Pressen kommer få använda sig av fotografens bilder i efterhand, men vi menar i likhet med stora delar av norsk press, att det är att ge ett amerikanskt band och dess management en makt över vad som publiceras. En fotojournalists bilder är en lika viktig del av en redaktionell produkt som en journalistisk text, därför blir det här ett angrepp på vårt arbete vi inte kan tolerera”, skriver GAFFA.no:s chefredaktör Tord Litleskare i sitt statement. Och vi på GAFFA.se gör ett solidariskt val och väljer bort helgens konsert.

ANNONCE