Nyhet

INTERVJU: Framtidens balladmästare

GAFFA.se – allt om musik

Luke Elliot är irriterande snygg. Det slår mig när han kommer gåendes mot mig i receptionen på Scandic Anglais vid Humlegården. Det ser ut som att han klivit direkt ur bild från en amerikansk film noir. Det är nästan märkligt att se honom i färg.

När jag möter Luke är det bara några timmar kvar till han ska livedebutera på svensk mark. En gratisspelning på Obaren som har förhandstippats som en framtida klassiker av vår egen popguru Per Bjurman.  

– Det var efter en spelning i Jersey som jag först träffade Eirik Mosveen backstage efter en konsert. Han skrev om mig i VG och plötsligt blev vi ombedda att komma till Norge på en turné. Det slutade med att vi spelade in en skiva där och började sedan lansera den över resten av världen, och den har sålt bra överallt så här långt. Det var ett helt galet sätt att starta en karriär verkligen, men Norge gillade vad jag gjorde från start och sedan tog vi det vidare därifrån.


Artikeln fortsätter under bilden.

gallery_large

Flera av medlemmarna han lirar med kommer från Norge, fast många har kommit och gått.


– Den som varit bestående är ju Freddy Holm, som var med och spelade in plattan. Han är ett totalt jävla geni.

"Folk kan få för sig att jag försöker vara någon annan"

Luke har vid flera tillfällen jämförts med storheter som Nick Cave, Tom Waits, Leonard Cohen och Warren Zevon.


– Självklart älskar jag de snubbarna och har lyssnat mycket. Men det finns ju en miljon andra artister jag lyssnat på lika mycket så jag vet inte ... Det är alltid lite knepigt när någon skriver något sådant. Folk kan få för sig att jag försöker vara någon annan, och det har jag inget som helst intresse av att vara. Jag vill bara vara mig själv för det är bra nog och det säger jag inte för att jag är arrogant eller något. Men jag vet att jag är jävligt bra och försöker inte spela någon annan, Men jag tar det som en komplimang.

Jag förstår ändå jämförelsen och kan själv höra det när jag lyssnar, och det är en komplimang.

– Tack så mycket! [småskrattar]


Luke släppte singeln I Love You All The Way 20 april. En låt som befäster hans position som en ny balladmästare att räkna med.

– Vi spelar just nu in uppföljaren till Dressed For The Ocassion och den kommer att släppas tidigt under hösten. Det rör sig framåt från den förra skivan, fast jag rör mig inte i en ny riktning. Det bara växer liksom. Jag tror inte att några artister växer i nya riktningar egentligen, utan det är snarare lager som läggs på.

Artikeln fortsätter under bilden.


gallery_large

Luke Elliot pratar om den nya singeln som bland annat bär på gospelsångare.

– Jag tror att nästa platta kommer ha mer drag av soul än den första. Men det är en pågående process och jag vågar inte säga för mycket ännu. Men nästa gång kommer lanseringsprocessen att bli mer direkt och överallt. Nu uppmärksammas Dressed For The Ocassion som att den är ny här i Sverige, men i Norge är den redan tre år gammal.


Det känns som att din musik skapas i ett parallellt universum, frånkopplad från Trump och Brexit.

– Det är troligen för att jag är så jävla egotrippad [skrattar]. Om du frågar min tjej är det nog vad hon skulle säga i alla fall. Nej, men alltså jag lever i mitt eget huvud, i min egen fantasivärld. Jag borde troligen fokusera mer på vad som försiggår utanför och runtom i världen. Men du kan fråga mig om världsaktuella händelser och jag har sannolikt ingen aning om vad du pratar om, för att jag är så inne i mina egna historier och de karaktärer som figurerar i mina låtar.

Vem? Luke Elliot, 33 år gammal. Släppte sin debut-EP 2010 och fick sitt genombrott med albumet Dressed For The Ocassion. Spelar i sommar på Storsjöyran 28/7 och på Gainesville Eskilstuna 4/8.


Vad? Musik som gjord för ensamma nätter med fullmåne. Tänk er Tom Waits känsla för ballader under 70-talet, parat med Nick Caves omslutande mörker från senare års studiogiv.

Var? Ursprungligen från Princeton, New Jersey. Pendlar numera mellan USA och sitt adoptivland Norge.

ANNONCE