Nyhet

Sigur Rós i ekonomiskt trubbel

GAFFA.se – allt om musik

Myndigheterna fryser värden motsvarande 66 miljoner kronor.

Isländska medier kunde tidigare i veckan rapportera att Sigur Rós är under utredning av den isländska motsvarigheten till Skatteverket.
Anklagelserna rör skattesmittning och gäller samtliga tre medlemmar i bandet.

Riksskattestyrelsen i huvudstaden har sett det nödvändigt att frysa bandets tillgångar, med ett totalt värde på 800 miljoner isländska kronor. Beloppet motsvarar knappt 66 miljoner svenska kronor.

Sångaren Jón Þór Birgisson är den i bandet som har drabbats hårdast av frysningen, över tre fjärdedelar av de frysna tillgångarna tillhör honom. Detta inkluderar tretton fastigheter, två bilar, två motorcyklar och sex bankkonton samt ägarintressen i tre olika företag.

Artikeln fortsätter under videon.
 


Samtliga medlemmar i Sigur Rós nekar till anklagelserna och hävdar att allt beror på misstag gjorda av deras revisor. Bara några timmar efter att anklagelserna blivit offentliga kunde tidningen Morgunblaðið meddela att bandet hade betalt skulden i sin helhet, inklusive ränta. 
 
– Vi trodde att vi hade en bra relation till vår revisor och litade på honom, men det har visat sig att han inte lämnade in rätt dokumentation vid rätt tidpunkt, säger basisten Georg Hólm till tidningen.

Det är ännu inte klart exakt hur mycket pengar medlemmarna i Sigur Rós är skyldiga, men det handlar om stora summor. Enligt isländsk lag kan Riksskattestyrelsen dock inte frysa tillgångar till ett större värde än det belopp den anklagade är skyldig. 
 
ANNONCE