Nyhet

Sigur Rós släpper ny singel och musikvideo

"Musiken blev ett ledmotiv till mina egna miserabla tankar."

På fredag inleder isländska Sigur Rós sin första turné på nästan fem år.

Redan i februari 2022 avslöjade den experimentella postrockgruppen att ett nytt album var på gång, deras första sedan Kveikur (2013), och nu släpper de även sitt första smakprov på det nya materialet.

Låten Blóðberg skapades tillsammans med The London Contemporary Orchestra och dirigenten Robert Ames. Medverkar gör också multi-instrumentalisten Kjartan ”Kjarri” Sveinsson, som nyligen återvänt till bandet efter ett uppehåll på över tio år, enligt Pitchfork.


Musikvideon till Blóðberg är regisserad av svenska Johan Renck, som bland annat gjort musikvideos till artister som Madonna, Kylie Minogue, Beyoncé, Kent och The Cardigans.

– Jag känner mig så nihilistisk som man bara kan inför framtiden. Vi är maktlösa inför vår egen dumhet. Vissa aspekter av det smälte samman med mina intryck från Blóðberg. Musiken blev ett ledmotiv till mina egna miserabla tankar och klädde dem i skönhet på ett sätt som bara musik kan, säger Renck i ett uttalande, enligt Pitchfork.

Se videon här:


Sigur Rós kommande turné gästas av tidigare nämnda London Contemporary Orchestra under bandets datum i Europa. I USA gästas de istället av Wordless Music Orchestra.

Enligt Pitchfork väntas gruppens nya album dyka upp någon gång i juni.

LÄS OCKSÅ: SIGUR RÓS BEKRÄFTAR NYTT ALBUM OCH PRESENTERAR TURNÉDATUM


ANNONCE