Nyhet

Sigur Rós presenterar filmexperiment – se ny musikvideo

Tio filmmakare skapar musikvideor för det nya albumet Átta.

Isländska Sigur Rós släppte nyligen sin första studioplatta på tio år, Átta. Det var den experimentella postrockgruppens första sedan Kveikur (2013). 

Den första singeln Blóðberg skapades tillsammans med The London Contemporary Orchestra och dirigenten Robert Ames. Medverkar gör också multi-instrumentalisten Kjartan ”Kjarri” Sveinsson, som nyligen återvänt till bandet efter ett uppehåll på över tio år.

Musikvideon till Blóðberg är regisserad av svenska Johan Renck, som bland annat gjort musikvideor till artister som Madonna, Kylie Minogue, Beyoncé, Kent och The Cardigans.

– Jag känner mig så nihilistisk som man bara kan inför framtiden. Vi är maktlösa inför vår egen dumhet. Vissa aspekter av det smälte samman med mina intryck från Blóðberg. Musiken blev ett ledmotiv till mina egna miserabla tankar och klädde dem i skönhet på ett sätt som bara musik kan, sade Renck i ett uttalande.

 


 


Nu meddelar bandet att det totalt kommer att släppas tio musikvideor – en för varje spår på deras nya album – alla skapade av olika regissörer utan regler eller begränsningar. Bandet har bjudit in tio filmskapare att utforska sin egen visuella tolkning av vars ett spår på Átta.

Detta experiment i kreativ frihet vill belysa variation och därför har regissörer från en rad olika bakgrunder valts ut. 

Nu släpps musikvideon till 8, regisserad av den isländska konstnären Rúrí, känd för sin politiska och feministiska aktivism med engagemang för miljön, och vars performance och installation Rainbow I från 1983 fungerar som albumomslag för Átta.

Sedan tidigare har även en musikvideo till Andrá släppts:LÄS MER: LISTA: De tio bästa låtarna med Sigur Rós

ANNONCE