Nyhet

Sigur Rós är tillbaka i studion – med nygammal medlem

GAFFA.se – allt om musik

Sigur Rós trummis Orri Páll Dýrason lämnade bandet efter anklagelser om sexuella övergrepp och våldtäkt 2018. 

”Efter de extremt allvarliga och personliga anklagelserna mot honom de senaste dagarna har vi idag accepterat avskedet av vår bandkollega Orri Páll Dyrason för att låta honom hantera det här privat”, sa Sigur Rós i ett uttalande då, rapporterade Consequence Of Sound

Historien blossade upp efter att konstnären Meagan Boyd, som arbetar under namnet Yin Shadowz, postade ett inlägg på Instagram där hon skrev att Dýrason våldtog henne 2013. Enligt Boyd träffades hon och Dýrason i Los Angeles 2013, när Sigur Rós var i staden för att spela in sitt senaste studioalbum Kveikur och att övergreppet ska ha skett medan hon sov.

Orri har hela tiden nekat till anklagelserna.

Samma år kunde isländska medier rapportera att bandet var under utredning av den isländska motsvarigheten till Skatteverket. Anklagelserna rörde skattesmitning och gällde samtliga tre medlemmar i bandet.

Bandmedlemmarna har erkänt att de undvek 151 miljoner isländska kronor (cirka 9,5 miljoner svenska kronor) i skatt mellan 2011 och 2014 men har nu bett om ursäkt och betalat tillbaka pengarna plus böter och räntor. Medlemmarna hävdar samtidigt att de inte var medvetna om skatteflykten och skyller på sin revisor.

14 februari i år postade bandet en bild föreställande ett videosamtal mellan bandmedlemmarna Jónsi, George Holm och den nygamla bandmedlemmen Kjartan Sveinsson i sociala medier. Detta med bildtexten: "Två gamla ansikten och ett nygammalt ansikte. Tre av oss är glada över att vara tillsammans igen och göra det vi älskar att göra. Spännande tider framför oss".

Detta följdes upp med nya bilder i sociala medier igår, 18 februari, där trion befann sig i studion Sundlaugin i Reykjavík under vintern 2021, vilket kan vara ett tecken på att ett nytt album är på gång.
LISTA: De tio bästa låtarna med Sigur Rós

ANNONCE