Nyhet

11 akter till Malmöfestivalen

GAFFA.se – allt om musik

Malmöfestivalen har sedan tidigare bara presenterat en akt. Eller bara och bara, det handlade ju då om ingen mindre än Steve Angello. Idag är det emellertid dags att skicka ut det första stora släppet och här hittar vi hyllat och stort och ganka så mycket svenskt. Kolla in hela listan med arrangörens kommentarer.

MEST LÄST: Här är Guns N' Roses storslagna nyheter

Anna von Hausswolff
Med sin orgel och uttrycksfulla röst har Anna von Hausswolff etablerat sig som en av landets mest särpräglade artister. Hennes uttryck är mörkt och existentialistiskt, det pendlar mellan stora tunga ljudväggar och vackra melankoliska stråk. Anna von Hausswolffs röst är ledsagaren i musiken som ömsom läxar upp ömsom smeker lyssnarens öron. Senaste albumet ”Dead magic” är ytterligare ett bevis på hur hennes konstnärliga utforskande letar sig in i nya domäner. Som en rastlös upptäcktsresande med en stark lykta i mörka farvatten. Inte minst live där musiken antar explosiva nivåer!


Graveyard
Graveyard är något av det tajtaste en kan se på en rockscen. Sedan genombrottet med albumet ”Hisingen blues” 2011 har kvartetten imponerat djupt med sin blandning av rock, blues, folk och tungt sväng. De är en ångvält utrustad med jordiga riff och musikalisk begåvning. Publiken har fallit pladask såväl i Sverige som i utlandet. I maj är Graveyard aktuella med nya albumet ”Peace”. Förbered er redan nu på en konsertupplevelse med lika delar svettigt headbang och sofistikerade rockarrangemang.

Jireel 
Efter förra årets succéspelning på Malmöfestivalen välkomnar vi Jireel tillbaka! Under året har rapparen från Stockholm kammat hem priser som årets nykomling på Grammisgalan och årets artist på P3 Guld samt släppt debutalbumet ”18”. Jireels musik är medryckande, hitbetonad och eftertänksam. Hela hans uppenbarelse andas modernitet och kaxighet, både i den precisa lyriken och i det självklara flowet i rappen. Svensk hiphop när den är som bäst!

LÄS OCKSÅ: TV4-profil tokhyllar SD:s vallåt


Max Jury (us)
Hans sång och sofistikerade känsla för melodier kryper under skinnet. Den får gåshuden att resa sig och gör att en återvänder till musiken gång på gång. Amerikanska Max Jury gör låtar som perfekt blandar country, americana och soul. Hans musik är som en stor varm kram. Här finns paralleller till Gram Parsons och The Byrds men också något alldeles eget. Max Jurys röst och uttryck är rent som guld och går rakt in i hjärtat. Det är inte konstigare än så!

Panda Da Panda
Ystadsonen Panda Da Panda, eller Thibo Girardon som hans riktiga namn lyder, har sedan debutalbumet ”Flaoua Paoua” fångat en publik långt utanför Skånes gränser. Soundet är svårt att kategorisera men att det är dansant och explosivt går inte att ta miste på. I vår har Panda Da Panda medverkat med sin musik i föreställningen ”Vinnaren tar allt” på Malmö Stadsteater och släppt material från ett kommande fjärde album. Räkna med en fri dansfest utan gränser och restriktioner!

Pernilla Andersson 
Pernilla Andersson har en känsla för djupa melodier, träffsäkra formuleringar och gripande vispop som få andra svenska artister. Dessutom är hon lika produktiv som framgångsrik. 2016 kom albumet ”Tiggrinnan” som fick fin kritik och Grammisnominerades. Förra året släppte hon julskivan ”Vintersånger från Garbo” som även den mottogs varmt av recensenterna. I vår kommer hon att turnera med en hyllningsföreställning till Ted och Kenneth Gärdestad. Vi kan knappt vänta tills hon kommer till oss och gör magi av augustikvällen! 


LÄS OCKSÅ: Petter med stora jubileumsplaner

Rome Is Not A Town
Med sin larmiga och träffsäkra indierock har Rome Is Not A Town charmat de flesta, inklusive Thurston Moore. Det är noisigt, gitarrdrivet och furiöst. Likt en tornado som river upp träd med rötterna och förflyttar hus. Debutalbumet ”It’s a dare” kom hösten 2017 och är producerat av bandet själva tillsammans med Pelle Gunnerfeldt. Sedan dess har bandet spelat flitigt i både Sverige och utlandet och i sommar är det dags för Roskildefestivalen. Vi längtar till de intar Malmöfestivalen med sitt charmtåg. Det får ingen missa!

Sabina Ddumba
Sabina Ddumbas röst är stor som ett vidsträckt norrländskt skogslandskap. Den är lika kraftfull som bred och mångfacetterad. Det har hon visat gång på gång, oavsett om det är i tv-programmet Så mycket bättre, på festivaler runtom i landet eller i briljanta hits som ”Not too young” och ”Effortless”. 2016 släppte hon det rosade debutalbumet ”Homeward bound”. När hon ställer sig på scenen kan publiken räkna med en förtrollande blandning av pop, soul och storslagna arrangemang. Bara att låta sig dras med!


Timbuktu & Damn!
Många är vi som har golvats av Jason Diakités ordkonst och självklara driv. Inte minst live där han och grymma Damn! är en formidabel rytmenhet som kan omvandla den mest stela publik till ett dansande hav. Den senaste tiden har Timbuktu varit aktuell med boken ”En droppe midnatt” där han berättar om sin familjs historia, ”från slaveriets USA till folkhemmets Sverige”. En biografi som även satts upp som kritikerrosad föreställning. När Timbuktu & Damn! nu kommer till Malmöfestivalen har vi deras lysande spelning på festivalen 2014 inför ett fullsatt och kokande Stortorget färskt i minnet. Kan vi hoppas på en repris?

LÄS OCKSÅ: Världsstjärna häktas efter slagsmål i Stockholm

Tove Styrke
Tove Styrke har hyllats internationellt ända sedan senaste albumet ”Kiddo” från 2015. Men det var i våras som världen började lyfta fram henne på allvar i samband med singlarna ”Say my name” och ”Mistakes” som uppmärksammades av en rad stora internationella musikmedier. Tove Styrke har under året turnerat i USA med Lorde och kammat hem priset i kategorin ”Årets pop” på P3 Guld. I dagarna släpps hennes nya album ”Sway” och om vi ser till Toves fingertoppskänsla för självklar och bombastisk pop kan det inte bli annat än succé!


Wilmer X 
Ren och oförfalskad kärlek till musik. Till svängig rhythm’n’blues, skitig garagerock, rå blues och smittande poprefränger. Det är fundamentet som Wilmer X karriär vilar på. En musikalisk resa som 2018 firar 40 år sedan den började. När Malmös rockhjältar intar Stora Scenen på Malmöfestivalen kommer luften att vibrera. Det blir en högtidsstund inte bara för oss på festivalen utan för alla fans som festat, gråtit, kämpat, skrattat och slitit ut sina hjärtan till den skeva och älskvärda rockmaskin som är Wilmer X.

Malmöfestivalen äger rum mellan 10-17 augusti.

RECENSION: "Tove Styrke slår sina konkurrenter med hästlängder"


ANNONCE