Nyhet

"Anklagelserna mot Ryan Adams är toppen av ett indiemusik-isberg"

GAFFA.se – allt om musik

De senaste nyheterna om Ryan Adams har skapat starka reaktioner både i branschen och bland fans. Flera kvinnor – bland andra artisten Phoebe Bridgers och Adams ex-fru Mandy Moore, har trätt fram och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp av musikern. I en artikel på The Guardian skriver Laura Snapes att dessa anklagelser mot Adams bara är ”toppen av ett indiemusik-isberg.”

Hon menar att män inom indiegenren länge stoltserat med att de skulle vara annorlunda än sina motsvarigheter inom rocken: mer känsliga, medvetna och ”feministiska". Men enligt Snapes kan detta rymma en annan, mer lömsk form av ’toxic masculinity'. Något musiksajten The Quietus refererade till som ”beta male misogyny” i en artikel redan 2012 efter att Ariel Pink i en intervju sagt: "Beta males have got it figured out so that they don’t have to chase or rape their prey."

Snapes skriver vidare att eftersom personer inom indierocken ser sig själva som kulturellt progressiva och mer "PK" lägger de stor vikt vid att skydda sin image och har mer att förlora på att bli uthängda.


gallery_large

(Ariel Pink, foto: Mathias Bak Larsen)

”För att skydda denna image begär manliga indiestjärnors publicister garantier på att anklagelser och bevis på artistens dåliga beteende inte tas upp i intervjuer, och ofta får de garantierna. Managers som skrämmer kvinnor på offentliga events eftersom de inte gillar hur de skrivit om deras manliga artister. Redaktörer på musikmagasin som ignorerar när deras kvinnliga anställda ifrågasätter planer på att skriva om allmänt kända svin. Publikationer som fortsätter skriva om förövare när stormen lagt sig och arrangörer som fortsätter boka dem, trots protester", skriver Snapes. 


LÄS OCKSÅ: Efter anklagelserna – Ryan Adams albumrelease skjuts upp

Hon skriver också att musikindustrin varit långsammare än någon annan konstnärlig bransch på att uppmärksamma förövare efter #MeToo och menar att detta beror på att myten om "det manliga geniet" forfarande har en central plats i branschen – särskilt inom indiegenren. 

”Konceptet "det manliga geniet" skyddar mot all slags synd. Dåligt beteende kan skyllas på en skakig bakgrund. Hans omtalade känslighet ökar hans trovärdighet när han anklagas för ett mindre känsligt beteende. Hans komplexitet förstärker hans så kallade genialitet. [...] I manliga misogyna handlingar letar man efter nyanser och försvar, och ser det som personlighetsdrag hos "svåra" artister, medans kvinnor och de som outar dem behandlas som hysterikor som inte förstår konst.”


LYSSNA: GAFFA-Podden #11: – Släpper dom in vilket pack som helst på Grammy?

ANNONCE