Nyhet

Grandmaster Flash, Anne-Sophie Mutter och Playing For Change årets Polarpris-tagare

GAFFA.se – allt om musik

Vinnarna av det prestigefulla Polarpriset annonserades under onsdagsmorgonen i ett pressmeddelande. Hiphop-pionjären Grandmaster Flash, eller Joseph Saddler som han egentligen heter, är en av pristagarna. Den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter vinner Polarpriset inom den klassiska genren och även stiftelsen Playing For Change kammade hem ett pris.

Grandmaster Flash kommer ursprungligen från Barbados, men är uppvuxen i South Bronx i New York. Juryns motivering lyder:

”Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument. Hans äventyr vid skivtallrikarna – ”the adventures of the wheels of steel” – kom att påverka hela populärmusikens utveckling. Den musikform och den hiphopkultur som Grandmaster Flash i mitten av 1970-talet var med och skapade i South Bronx ruiner har 40 år senare vuxit till den största musikgenren i USA och världen.”


Han är känd för att ha skapat ett helt nytt sätt att göra musik, och en av hans mest berömda insatser är låten The Message som han gjorde tillsammans med gruppen Furious five år 1982. Den har utsetts till den främsta hiphoplåten genom tiderna av tidningen Rolling Stone.

LÄS OCKSÅ: De blir stora 2019 – 12 svenska akter som sticker ut


Anne-Sophie Mutter upptäcktes redan som 13-åring och har ofta kallats ”the queen of the violin”. Hon har turnerat över hela världen som solist och hon är känd för att spela såväl nutida som klassisk musik.

”Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan en historieberättare. Som hon själv sagt: 'Music is only touching when it tells a story'. Med sitt brinnande engagemang för rättvisa berättar Mutter om musikens kraft och nyckelroll i världen”, lyder juryns motivering.

Stiftelsen Playing For Change grundades år 2007. Namnen bakom verksamheten är Mark Johnson och Whitney Kroenke, och de möjliggör för barn i hela världen att få tillgång till musikutbildning. I juryns motivering står bland annat:

”Playing For Change visar hur musik kan användas för att inspirera, bygga broar, bidra till positiv förändring och skapa förutsättningar för ett fredligare samhälle.”


Polarpriset 2019 är det 28:e i raden att delas ut. De som vinner får, utöver äran, en miljon kronor vardera.

MEST LÄST: "Jag satsade 250 000 kronor på en musikvideo som aldrig visades"

ANNONCE