Nyhet

Kiss debutalbum fyller 45 – här är 9 anledningar att INTE fira

GAFFA.se – allt om musik

Idag firar Kiss att det var exakt 45 år sen de släppte sitt debutalbum, självbetitlade Kiss som kom år 1974. Men när man lyssnar på skivan år 2019 fastnar jublet i halsen. Därför blir det ingen hyllningskör idag. Istället driver vi tesen att albumet inte är så jävla bra, trots allt. Här är varför:   

1. Låten Nothin To Lose är en romantisering av ett sexuellt övergrepp. Gene Simmons har erkänt att den handlar om hur han tvingade sin tjej till analsex, och hur hon slutligen ”började gilla det”. Det här lär inte komma som en nyhet för de inbitna Kiss-fans som tagit sig tid att lyssna på texten:

”Before I had a baby
I didn’t care anyway
I thought about the back door
I didn’t know what to say
But once I got a baby
I, I tried every way
She didn’t wanna do it
But she did anyway”


2. Deuce, Firehouse, Strutter och Cold Gin är titlar som de flesta KISS-fans känner igen. Alla kommer från debutalbumet men ingen av dem fick något vidare genomslag förrän i efterhand, när de började framföras på bandets turné Alive! år 1975–1976.

gallery_large

(Foto: Rebecka Magnusson)


3. Deuce är en låt helt utan mening. Ja, det är sant. Gene Simmons har själv erkänt att han inte vet vad den handlar om, och ändå är det både hans och Ace Frehelys favoritlåt. Vad säger det om resten av bandets repertoar?

4. Gene Simmons och Paul Stanley skrev de flesta av albumets låtar redan innan bandet bildats. Då spelade de i ett band som hette Wicked Lester, som fanns mellan 1971 och 1972. Ska vi ens kalla dem för Kiss-låtar?

LÄS OCKSÅ: Biljettbolagen med flest anmärkningar – dessa ska du akta dig för


5. Albumet sålde inledningsvis bara i 75 000 exemplar och tog sig aldrig högre än plats 87 på den amerikanska Billboardlistan. Det borde ha talat sitt tydliga språk.

gallery_large

(Foto: Tord Litleskare)


6. Inte en enda av låtarna blev en hitsingel, trots ihärdiga försök.

7. Hela albumet gjordes på tre veckor. Både inspelning och mixning ska ha hunnits med under den perioden. Medproducenten Richie Wise går ännu längre och hävdar att det bara tog 13 dagar. Inte så konstigt att hitsen uteblev när de knappt lade en fikarast på produktionen.

8. Paul Stanley och Gene Simmons har uppenbarligen problem med kvinnor som säger nej. I Strutter tjurar de för fullt över att de snygga New York-kvinnorna inte faller som furor:


”She wears her satin like a lady 
She gets her way just like a child 
You take her home and she says "Maybe, baby" 
She takes you down and drives you wild
Everybody said she’s looking good
And the lady knows it's understood 
Strutter!”

gallery_large

(Foto: Linda Åkerberg)


9. Albumet gick så pass dåligt att skivbolagsdirektören Neil Bogart beordrade bandet att spela in låten Kissin’ Time inför andra pressningen. Låten var en cover skriven av Bernie Lowe och Kal Mann, och tanken var att öka försäljningssiffrorna. Men inte ens det gick vägen. Inget kunde rädda det sjunkande skeppet.

Jaja, låtarna fick sin revansch i ett senare skede och många av dem betraktas idag som riktiga Kiss-klassiker. Frågan är varför. Nu i efterhand hade det nästan varit bättre om albumet gått till historien som den flopp det uppenbarligen är specialdesignat för att vara.

LÄS OCKSÅ: Ghosts nya spritsort väcker frågor


ANNONCE