Nyhet

Stora nyheter från The Who – hör ny låt

GAFFA.se – allt om musik

Veteranrockbandet The Who har offentliggjort detaljer om deras första släpp på 13 år. Albumet får den enkla titeln Who och släpps 22 november. Nedan kan du höra den första singeln från albumet, Ball and Chain, en politisk melodisk rocklåt om Guantanamo.

Albumet innehåller 11 låtar som primärt är inspelade i London och Los Angeles under förra året och i somras, och är producerat av Pete Townshend och Dave Sardy (Noel Gallager, Oasis, Gorillaz med flera).

De officiella medlemmarna, sångaren Roger Daltrey och gitarristen och låtskrivaren Pete Townshend får sällskap av den mångåriga trummisen Zak Starkey (som för övrigt är son till Ringo Starr) och basisten Pino Palladino samt Simon Townshend (Petes bror), Benmont Tench, Carla Azar, Joey Waronker och Gordon Giltrap.


Albumomslaget är skapat av konstnären Sir Peter Blake, som bland annat skapade The Beatles legendariska Sgt. Pepper-omslag tillsammans med Jann Haworth. Blake ligger även bakom omslaget till The Who’s Face Dances från 1981.

gallery_large

(Omslaget till det nya albumet Who.) 


Texterna avhandlar enligt gruppens hemsida ämnen som ”branden i Grenfell Tower (en brand i ett höghus i London 2017 där 72 personer omkom), musikalisk stöld, spiritualitet, reinkarnation, minnets kraft och en åldrad rockmusiker som tappat förståndet.”

Roger Daltrey säger på bandets hemsida: ”Jag tycker vi gjort vårt bästa album sedan Quadrophenia, 1973. Pete har inte förlorat det, han är fortfarande en fantastisk låtskrivare.”

Pete Townshend fortsätter: ”Detta album innehåller nästan alla nya låtar som skrevs förra året, med två undantag. Det finns inget tema, inget koncept, ingen historia bara en uppsättning låtar som jag (och min bror Simon) skrev för att ge Roger Daltrey lite inspiration, utmaningar och spelrum för hans nya sångröst. Roger och jag är gamla män nu, så jag har försökt hålla mig borta från romantik, men också nostalgi.”


Albumet följs upp av en turné i Storbritannien i mars och april. Än så länge har inga turnédatum utanför Storbritannien offentliggjorts, men vi håller tummarna!

Hör den nya låten Ball and Chain


The Who bildades redan 1964 och det kommande albumet blir deras tolfte studioalbum. Det låter kanske inte så mycket efter 55 år men bandet har haft en del uppehåll. Mellan 1983-89 och efter en turné 1989-1996. Gruppens ursprungliga trummis och basist, Keith Moon och John Entwistle avled 1978 och 2002, båda av överdoser.

Tracklisten till det kommande albumet:

 1. All This Music Must Fade
 2. Ball And Chain
 3. I Don’t Wanna Get Wise
 4. Detour
 5. Beads On One String
 6. Hero Ground Zero
 7. Street Song
 8. I’ll Be Back
 9. Break The News
 10. Rockin’ In Rage
 11. She Rocked My World

LÄS OCKSÅ: Ghost möter psykedeliska 60-talet – kolla in ny video


ANNONCE