Nyhet

Människorättsgrupp: Sju avrättades för att ha lyssnat på K-pop

GAFFA.se – allt om musik

Medan allt fler människor i västvärlden får upp ögonen för sydkoreansk popmusik – den så kallade K-pop – är entusiasmen minst sagt inte så hög i grannlandet Nordkorea. Enligt observatörer har minst sju personer i den asiatiska diktaturen avrättats för att de lyssnat på eller distribuerat K-pop.

Tidigare i år kallade landets diktator, Kim Jong-Un, den populära musiken för en "skadlig cancer" och förklarade, enligt The New York Times, ett "krig" mot kulturprodukter från Sydkorea.

Den Seoul-baserade Transitional Justice Working Group (TWJG), med stöd av den amerikanska regeringen, publicerade nyligen en rapport om människorättssituationen i Nordkorea – delvis baserad på intervjuer med nästan 700 nordkoreaner som har lyckats fly det stängda landet .


I rapporten står det att minst sju personer har avrättats för att de lyssnat på K-pop. Sex av avrättningarna ska ha ägt rum mellan 2012 och '14, och offrens familjer ska ha tvingats bevittna avrättningarna. Det skriver flera internationella medier.

Ett av de största banden inom K-pop är BTS (på bilden), nedan kan du lyssna på deras hitsingel Butter:



LÄS OCKSÅ: Antirasistisk tweet – årets mest delade inlägg

ANNONCE