Nyhet

Sinéad O'Connor-dokumentär snart här – premiär på filmfestival

GAFFA.se – allt om musik

En ny dokumentär om Sinéad O’Connor med titeln Nothing Compares ska ha världspremiär på Sundance Film Festival den 21 januari 2022, det skriver Consequence.

Dokumentären är regisserad av Kathryn Ferguson och följer O’Connors liv och karriär från släppet av hennes debutalbum The Lion And The Cobra 1987 fram till 1993. Filmen är uppbyggd kring arkivmaterial samt en ny intervju med den irländska sångerskan.

– Som ett litet team av oberoende filmskapare är vi mer än glada över att vår film har bjudits in till premiär på årets Sundance Film Festival. Som en irländsk kvinna har Sinéads berättelse och otroliga musik varit en stor inspiration för mig, och jag längtar till att jag kan dela filmen med publik i Utah och utanför, säger Ferguson.


Dokumentären hämtar sin titel från O'Connors framgångsrika coverversion av Nothing Compares 2 U från albumet I Do Not Want What I Haven't Got från 1990. Låten skrevs ursprungligen av Prince och framfördes av hans sidoprojekt The Family på gruppens självbetitlade debutalbum från 1985.

Tidigare i år presenterade O'Connor sin första självbiografiska bok med titeln Rememberings, där hon hänvisar till Prince som en "våldsförövare av kvinnor". 2019 uppgav sångerskan att Prince hade "försökt ge [henne] stryk" och att det finns "många kvinnor där ute som, om de är redo att träda fram, kan berätta historier om honom".

O'Connor har skapat uppståndelse flera gånger under sin karriär. 1992 gjorde hon ett kontroversiellt framträdande i humorprogrammet Saturday Night Live, där hon under en a cappella-version av Bob Marleys War protesterade mot sexuella övergrepp mot barn i den katolska kyrkan och visade en bild på dåvarande påven Johannes Paulus II, som hon sedan slet i stycken med orden "Kämpa mot den verkliga fienden".


2018 väckte det också uppståndelse när musikern meddelade på Twitter att hon konverterat till islam och bytt namn till Shuhada.

O'Connor har kämpat med psykiska problem, vilket har lett till många avbrott i karriären. 2020 meddelade hon att hon skulle gå i missbruksbehandling, varför hon sköt upp sin turné till 2022.

Tidigare i år meddelade O’Connor att hon skulle dra sig tillbaka från musiken – ett uttalande som hon tog tillbaka några dagar senare.LÄS OCKSÅ: Aviciis pappa vill ha ett större fokus på nya artisters mentala hälsa


ANNONCE