Nyhet

Einárs mammas ord om mordet på sin son: "Våra hjärtan slits ur våra bröst"

GAFFA.se – allt om musik

Den 19-årige rapparen Nils Kurt Erik Einar Grönberg, med artistnamnet Einár, sköts till döds vid Hammarby Sjöstad i Stockholm i oktober. 

Einár började göra sig ett namn redan 2016 men slog igenom ordentligt med låten Katten I Trakten, 2019. Musikvideons inledning tillägnas en vän som sköts till döds i Enskededalen i slutet av 2018. Rapparen skulle senare tilldelas P3 Guld-priset Årets låt för nyss nämnda singel.

Strax efter mordet var det tänkt att Einár skulle ut på en turné tillsammans med Zara Larsson och Jelassi, med första datumet i Scandinavium, Göteborg, 19 november men så blev alltså inte fallet.

Nu har Einárs mamma, Lena Nilsson, uttalat sig om mordet i ett Instagram-inlägg.

– Nils var ett barn mesta delen av sitt korta liv, Nils hann vara 19 år i två månader. Han jobbade som artist.

Hon berättar om hans uppväxt med HVB (Hem för vård eller boende) och socialtjänsten, där det förstnämnda är en verksamhet som bedriver behandling som inriktas på omvårdnad och stöd i uppfostran. Det var där han kom i kontakt med artisteriet.

– Efter Hvb bodde Nils med mig och ibland hos sin pappa. Vi är en stor familj . Vi är hans gäng. Alexandra var med Nils hela tiden, de älskar varandra, hon är också hans gäng.

Nils bodde på HVB tills han var 17 år. 

– Sen dog hans mormor, sen kidnappades han, då var han fortfarande 17, ett barn, sen fick vi fly och bo på olika hotell, sen blev Nils 18 år, rättegångar där jag blir tvungen att vittna, Nils vill inte medverka. Nils skrev och spelade in musik hela tiden.

Hon berättar om turnén som skulle genomföras med Zara Larsson och att han sedan skulle göra egna spelningar och skapa ett album. 

– Vi skulle anställa extra livvakter till turnén (inte kriminella), efter att han och artistvänner blivit överfallna på krog. Vi hade stort bokningsbolag. De flesta som rappar är inte kriminella de är artister, de berättar om en hemsk verklighet som vi har i Sverige.

Hon berättar om hur hon har nattvandrat ensam.

– Nils pratade mycket med unga om hur viktig skolan är och att lyssna på sin mamma eller annan icke våldsam vuxen. Jag har som många mammor förlorat en son i det hemska våldet, våra hjärtan slits ur våra bröst, vi tröstar oss själva och varandra, vi är exakt lika mycket värda och våra söner är exakt lika mycket värda, vi älskar och vi förlåter för vi vill få ett slut på att pojkar dödar andra pojkar. Alla mammor, jag och Nils är med er och era förlorade söner för alltid i fred och kärlek, avslutar hon.

LÄS OCKSÅ: Mikael Damberg: "Man lockar in unga människor i gängkulturen"

ANNONCE