Nyhet

Ny skånsk reggaefestival – en hyllning till avlidna Peps Persson

GAFFA.se – allt om musik

Den 2 juli 2022 blir det reggaefest i Malmö Folkets Park och på Moriska Paviljongen när den nya festivalen Skånsk Reggae – En Hyllning Till Peps Persson går av stapeln. 

Drygt 50 år har gått sedan Toots & The Maytals myntade begreppet reggae och knappt 50 år sedan Peps Persson och hans Blodsband tog den unga genren till Skåne och Sverige. Sedan dess har skånsk reggae blivit ett begrepp och arvet efter Peps lever starkt.  

Det firas med en endagsfestival i Folkets Park i Malmö den 2 juli nästa sommar. Festivalen är en hyllning både till Peps Persson och det arv som bärs vidare av bland annat de artister som under festivalen kommer att stå på scen, bland dem Svenska Akademien, Ayla och Helt Off.     

– För svensk reggae i allmänhet och skånsk reggae i synnerhet så har Peps betydelse varit helt avgörande, säger Sture Allén Den Yngre, ena halvan av Svenska Akademiens frontmannaduo, i ett pressmeddelande. 


Inte minst har Peps varit viktig genom att han skapade en egen genuint svensk version av reggaen med sång på svenska där humor blandas med allvar.

– För min generation har det varit fullständigt självklart att man kan sjunga reggae på svenska, och det på sin egen dialekt. Där har han varit jätteviktig. Han står också för en total oängslighet med sitt långa risiga hår och skägg. Han stod kvar i 70-talet när andra gick över till breda kavajslag. Det är kaxigt på något sätt, fortsätter Sture.

Tanken är att det inte bara ska vara en konsert utan en endagsfestival med mat och musik. När musiken slutar på den stora scenen klockan 22.00 flyttar festen in på Moriskan och håller sedan på en god bit in på natten med ännu fler spelningar i alla tre rummen. Bland annat kommer General Knas från Svenska Akademien göra en solospelning där inne efter att bandet gjort sin utomhusspelning. 


Det kommer att finnas två biljettkategorier, dels en för enbart utomhusdelen och dels en för både inom- och utomhusspelningarna. 

Alla band som spelar är inte renodlad reggae men alla bär de arvet från Peps vidare. Till exempel har Ayla jobbat i flera olika genrer men på sitt senaste album, Klarspråk från 2019, landar hon i reggaen. Hon beskriver det som att hon hittade ett lugn i genren, att det inte blev så uttänkt. 

– Det var det som kom ut när lusten bara föll på plats och det tycker jag är intressant. Och det är också den plattan som har fått absolut mest gehör bland folk som lyssnar på min musik, säger Ayla i ett pressmeddelande. 


Även för Måns Asplund i Helt Off så kom han in i reggaen via andra genrer även om han har en högst direkt koppling till Peps Persson – hans styvfar spelade med Peps på 70-talet. 

Klara artister till festivalen är Helt Off, Ayla, Svenska Akademien, Antonio D och O-Hund med Wha Gwaan Band, Hugo Den Fete & Milega Band ft. Hanouneh, Magiska Micke & Aske, General Knas, Soleil Camara, Eka Scratch, Million Vibes Sound och Deng Deng Hifi ft. Dani Locks

LÄS OCKSÅ: Nu kan du önska liveartister genom dina Spotify-lyssningar

ANNONCE