Nyhet

Den alternativa Musikhjälpen: "Vi vill väcka uppmärksamhet för Palestinafrågan"

Flera svenska artister har dragit igång kampanjen Kulturhjälpen till stöd till palestinska barn. Detta efter att komikern och programledaren Filip Dikmen, som uttalat sig i frågan, fått avbryta sitt uppdrag för Musikhjälpen.

Under veckan går kampanjen Kulturhjälpen av stapeln, i Göteborg, Malmö och Stockholm. Eventet är ett ideellt initiativ som startades efter att komikern Filip Dikmen petades som påtänkt programledare från Musikhjälpen, efter att han skrivit om kriget mellan Israel och Hamas på sociala medier, enligt TT.

Looptroop Rockers, Syster Sol, Helt Off, Guleed, Joy Mbatha, Aki och General Knas är några av artisterna som deltar i kampanjen, som anordnas till stöd för krigsdrabbade palestinska barn.

I ett pressmeddelande kallas kampanjen för "alternativ musikhjälp" med temat "Alla barn ska ha rätt till liv". Syftet med initiativet ska vara att visa solidaritet, väcka opinion och samla in pengar till stöd för barn i Palestina.


Via Palestinagrupperna ska de insamlade pengarna gå till lokala palestinska organisationer med inriktning på hjälp till drabbade barn.

– Vi är många som känner förtvivlan över det som tillåts ske i Palestina just nu. Att så många civila dödas, och att en så stor andel av dem är barn, är fruktansvärt. Vi kände att vi var tvungna att göra något för att uppmärksamma situationen och för att hjälpa på det sätt vi kan, säger Hanna Cinthio som är en av initiativtagarna, till TT.

Ivan Olausson Klatil, mer känd som General Knas, understryker att kampanjen inte ämnar att kritisera Musikhjälpen.


– Kriget är nu och vi vill göra den här kampanjen nu. Huvudsaken med detta är inte att kritisera Musikhjälpen utan vi vill väcka uppmärksamheten kring den palestinska frågan och det som sker där nere, säger Olausson Klatil till SVT Nyheter.

I tisdags arrangerades den första Kulturhjälpen-konserten på Pustervik i Göteborg. Fredagen den 15 december anordnas det på Plan B i Malmö och söndagen den 17 december på Cyklopen i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Artister anordnar alternativ musikhjälp till stöd för Palestina


ANNONCE