Nyhet

Avantgardet släpper en trippel och åker på turné

GAFFA.se – allt om musik

Avantgardet ligger inte på latsidan utan släpper en trippel – det nyskrivna albumet Nybrosoundet, samlingsskivan Samlade B-sidor 2016-2021 och boken Alltid Bakom Er. Den sistnämnda innehåller bilder, samtliga texter från bandets sex fullängdare fram till 2021 och Rasmus Arvidssons berättelse om resan från en tvättstuga i Nybro till att bli ett hyllat liveband. På fredag firar bandet releasen med sina fans på Folk Å Rock i Malmö och sedan följer en vårturné och sommarspelningar tillsammans med Florence Valentin.

– 2016 spelade vi in vår första skiva i en tvättstuga i Nybro. Sedan dess har det blivit sju album och hundratals spelningar. En oerhört central del i vad Avantgardet kommit att bli är publiken. Därför ville jag sammanfatta de här åren och resan vi gjort tillsammans med en bok och att ge ut våra b-sidor eftersom många av dem alltid har varit publikfavoriter när vi spelat dem live, berättar Rasmus Arvidsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men det sista jag ville var att göra en sammanfattning som stannar vid ett jubileum eller en tillbakablick. Att därför spela in och skapa ett nytt album samtidigt som jag arbetat med boken kändes helt rätt och naturligt. Nybrosoundet blir en sammanfattning men framför allt startskottet på kommande år.Boken, det nya albumet och b-sidorna bildar tillsammans en enhet för att återstarta den resa som bandet har varit ute på sedan 2016. 

Under pandemiåren 2020 och 2021 släppte Avantgardet skivorna Smile And Wave och Smash And Grab. Efter att på föregående album utforskat ny mark i studion med samplingar och trummaskiner, är bandet nu tillbaka där de startade, i en källare i Nybro med ett mer direkt och livebaserat uttryck.

Som en del av konceptet kommer bandet under våren tillbaka till spelställen där de började sin resa. 

– Jag ser oerhört mycket fram emot att sparka igång fortsättningen på vad som har varit år av konstanta nyp mig i armen-ögonblick sedan 2016, avslutar Rasmus.

Livedatum 2022:
08 april Malmö, Folk å Rock
23 april Stockholm, Debaser
29 april Göteborg, Oceanen
30 april Göteborg, Oceanen
08 juli Uppsala, Parksnäckan (med Florence Valentin)
09 juli Karlstad, Nöjesfabriken (med Florence Valentin)

Fler datum tillkommer.

LÄS OCKSÅ: First Aid Kit i samarbete med indie-ikon

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE