Nyhet

Arcade Fires Win Butler anklagas för sexuellt ofredande

Fyra personer har klivit fram – Arcade Fire-frontaren besvarar.

Fyra personer anklagar Win Butler för flera fall av sexuellt ofredande. Dessa ska ha skett under perioden 2015 till 2020, då Arcade Fire-frontaren själv var mellan 34 och 39 år, och personerna var 18 till 23 år, skriver Pitchfork.

I dessa fyra personers – tre kvinnor och en icke-binär – historier framkommer det att Win Butler ska ha skickat oönskade sex-SMS, bilder på sin penis och smekt utan samtycke. Vid tidpunkten var alla fans av Arcade Fire och man pekar på maktmissbruk i både ålder och status.

Genom PR-experten Risa Heller berättar Win Butler för Pitchfork att relationerna har ägt rum, men att det fanns samtycke och att det inte var han som tog initiativet.


"Även om dessa relationer var i samförstånd, vill jag be om ursäkt till alla som jag sårat med mitt beteende", skriver han via Pitchfork och tillägger:

"Med blicken mot framtiden lär jag mig av mina misstag och jag jobbar hårt för att bli en bättre människa, någon som min son kan vara stolt över". 

VÄGRADE LÄMNA LÄGENHETEN


Win Butlers påstådda samtycke står i kontrast till berättelserna som berättas av de fyra individerna. En person hävdar att Butler vägrade lämna hens lägenhet när han blev ombedd att göra det.

"Vid ett tillfälle lyfte han upp mig i sitt knä. Jag vet inte om han höll mig i höften eller var, men jag hölls fysiskt av honom när han drog ner handen i mina byxor”, skriver personen under pseudonymen Lily.

Lily ska senare ha bett Butler lämna lägenheten, vilket inte stämmer enligt Butler:


"Vi flyttade över till sängen, men det kändes som att stämningen hade skiftat, så jag stannade till och frågade om [Lily] var okej. Det kändes som att saker och ting gick lite för snabbt. [Lily] bad mig aldrig lämna”, säger han via Pitchfork.

En annan person med pseudonymen Stella hävdar att Butler några dagar efter deras första möte upprepade gånger började skicka explicita texter till henne utan hennes samtycke. "Förlåt, jag hatar verkligen ‘sexting’", skrev hon som svar på ett av Butlers Instagram-meddelanden, som Pitchfork har tagit del av.

KRAV OM SEXVIDEOR


En tredje och en fjärde person, som går under namnen Fiona och Sarah, var med om liknande chatt-upplevelser med Arcade Fire-medlemmen. Det som förklaras som avslappnade samtal som började om musik kom att resultera i begäran och krav om explicita sexuella videor. Sarah var 23 och Fiona var 20 vid den tiden. Kvinnorna beskriver slående liknande påstådda krav: för vissa poser och sexhandlingar, repliker upplästa till kameran och kläder och sexleksaker som han uppmanade dem att köpa.

“JAG HAR LÄNGE KÄMPAT MED PSYKISKA PROBLEM”

I ett senare uttalande efter att alla fyra personer har delat med sig av sina historier skriver Butler om tiden när han var i dessa förhållanden.


“Jag har länge kämpat med psykiska problem och barndomens spöken. I 30-årsåldern började jag dricka eftersom jag hanterade mitt livs tyngsta depression efter att vår familj fick missfall. Inget av detta är avsett att ursäkta mitt beteende, men jag vill ge lite sammanhang och dela med mig av vad som hände i mitt liv runt den här tiden”, skriver han via Pitchfork.

Win Butlers fru Régine Chassagne, som också är medlem i Arcade Fire, ställer sig bakom sin man.

”Han har förlorat sig själv på vägen och har hittat tillbaka. Jag älskar honom och livet som vi byggt tillsammans”, skriver hon bland annat.


Läs hela den utförliga rapporten här.

ANNONCE