Nyhet

Feist hoppar av Arcade Fire-turné – "Jag kan inte fortsätta"

"Vi har alla en berättelse inom ett spektrum som sträcker sig från giftig maskulinitet till genomgripande kvinnohat till att faktiskt bli fysiskt, psykologiskt, känslomässigt eller sexuellt övergrepp.”

Förra helgen kom det fram att fyra personer anklagar Win Butler för flera fall av sexuellt ofredande. Dessa ska ha skett under perioden 2015 till 2020, då Arcade Fire-frontaren själv var mellan 34 och 39 år, och personerna var 18 till 23 år, skriver Pitchfork.

I dessa fyra personers historier framkommer det att Win Butler ska ha skickat oönskade sex-SMS, bilder på sin penis och smekt utan samtycke. Alla sägs vara eller ha varit fans av Arcade Fire och man pekar på maktmissbruk i både ålder och status.

Genom PR-experten Risa Heller berättar Win Butler för Pitchfork att relationerna har ägt rum, men att det fanns samtycke och att det inte var han som tog initiativet.


"Även om dessa relationer var i samförstånd, vill jag be om ursäkt till alla som jag sårat med mitt beteende", skriver han bland annat via Pitchfork.

FÖRBANDET HOPPAR AV

Mitt i detta är Arcade Fire ute på en turné med Feist som förband. Nu har dock den kanadensiska singer-songwritern hoppat av kommande datum.


För några dagar sedan framkom det att Feist under en konsert på Irland skänkte delar av sin merch-intäkt till Women's Aid Dublin. Nu väljer hon alltså att klippa trådarna till Arcade Fire helt. I ett statement skriver hon:

"Jag var aldrig här för att stå för eller med Arcade Fire – jag var här för att stå på egna ben på en scen, en plats som jag har vuxit till att känna att jag tillhör och jag har förtjänat som min egen. Jag spelar för mitt band, mitt team, deras nära och kära och alla våra familjer, och de människor som betalar sina surt förvärvade pengar för att dela utrymme i den kollektiva synergi som är en show. Ebben och flödet av mina framgångar, misslyckanden och andra beslut påverkar alla våra inkomster och jag inser hur lyckligt lottad jag är som kan resa jorden runt och sjunga sånger om mitt liv, mina tankar och erfarenheter och få det att bli min karriär. Jag har aldrig tagit det för givet.”

Hon fortsätter med att berätta om historier hon har fått till sig från människor hon har pratat med efter att nyheten om Win Butler publicerades i lördags.


"Vi har alla varit med om situationer som sträcker sig från giftig maskulinitet och kvinnohat till fysiska, psykologiska, känslomässiga eller sexuella övergrepp.”

Arcade Fire har i sin tur publicerat ett svar på Feists avhopp:

"Vi är mycket ledsna att se Leslie åka hem, men förstår och respekterar fullständigt hennes beslut."


Läs hela Feists inlägg här:


LÄS OCKSÅ: Arcade Fires Win Butler anklagas för sexuellt ofredande

ANNONCE