Nyhet

Beyoncé ändrar låtar på albumet efter kritik

Beyoncé ändrar en låttext efter kritik om funkofobi, samt ändrar en annan låt efter stöldanklagelse.

Låten Heated, som släpptes på albumet Renaissance i fredags, innehöll ett ord som upplevs som kränkande mot personer med funktionsnedsättningar. Artistens publicist berättade för BBC att ordet "spaz", som kan ha olika konnotationer i USA, "inte använts avsiktligt på ett skadligt sätt" och kommer att ersättas i texten. 

Detta sker bara några veckor efter att den amerikanska popstjärnan Lizzo bad om ursäkt för att hon använde samma ord i sin låt Grrrls. Inom några dagar bad hon om ursäkt och släppte låten på nytt, och utelämnade då den stötande delen av texten. "Låt mig klargöra en sak: jag kommer aldrig att främja nedsättande språk", skrev hon i ett uttalande på sina sociala medier. "Som en tjock svart kvinna i USA har jag fått många sårande ord kastade mot mig, så jag förstår vilken kraft ord kan ha (oavsett om det är avsiktligt eller i mitt fall, oavsiktligt)", fortsatte hon.

"När Beyoncés låt släpptes i fredags kändes det som ett slag i ansiktet", sade författaren Hannah Diviney som arbetar för funktionsnedsattas rättigheter till BBC: "Jag är trött och frustrerad över att vi har det här samtalet igen så snart efter att ha fått ett så meningsfullt och progressivt svar från Lizzo".

Den brittiska välgörenhetsorganisationen Scope har bett Beyoncé att spela in låten på nytt och utelämna det kränkande uttrycket. "Det är bra att Beyoncé har agerat så snabbt efter att funktionsnedsatta återigen var tvungna att bevittna denna tanklösa lyrik", säger Scopes mediechef Warren Kirwan. "Det finns en känsla av déjà vu eftersom det bara var några veckor sedan Lizzo också var tvungen att släppa en låt på nytt efter att ha haft samma stötande språk. Vi hoppas att det här är sista gången vi ser sånt här från musiker med massivt globalt inflytande."

Vissa fans har försvarat Beyoncé och påpekat att termen som används i låten kan ha en annan betydelse i USA – det kan betyda "kämpa" eller "bli galen" (även om den sistnämnda termen i sig kan anses stötande för personer med funktionsnedsättning).

Beyoncé har också hamnat i blåsväder då Kelis anklagar henne för låtstöld eftersom att hon använder sig av en sampling av hennes låt Milkshake utan att ha bett om lov. Låtskrivarna Pharrell Williams och Chad Hugo krediteras dock på låten Energy.

Beyoncé har bekräftat att hon ändrar båda låtarna efter kritiken.

LÄS OCKSÅ: Beyoncé släpper sitt nya album Renaissance

 


ANNONCE