Nyhet

Björk avslöjar detaljer om nytt album

Basklarinetter blandas med gabber på Björks kommande skiva.

Det nya albumet Fossora blir Björks första på fem år och en uppföljare till Utopia från 2017. Albumet förväntas anlända till hösten och i en intervju med The Guardian berättar artisten att soundet kommer att vara mer jordat än drömmigt och fyllt av värme och luft.

Fossora uppges också vara fyllt av kontraster, där basklarinetter samsas med gabber – en form av hardcore techno. Den isländska artisten berättar i intervjun om hur hon ville att klarinetterna skulle låta.

– Som Public Enemy, typ duh-duh-duh-duh, som boxning.


Bland albumets gästartister finns amerikanska Serpentwithfeet och indonesiska Gabber Modus Operandi. Björks egna barn Sindri och Ísadóra bidrar också med sånginsatser.

Björk fick sitt internationella genombrott med den alternativa rockgruppen The Sugarcubes, och gruppens upplösning 1992 markerade början på en imponerande solokarriär för den isländska artisten. Hon släppte albumet med den passande titeln Debut 1993 och har sedan dess utvecklat sitt unika sound över de nio följande studioalbumen.

Utöver musikkarriären visade Björk nyligen upp sin skådespelartalang i filmen The Northman som släpptes i våras. Det är hennes första roll i en långfilm sedan Dancer In The Dark och hennes första framträdande i en film sedan 2005.


En podcast-serie om Björks egna diskografi kommer också att släppas till hösten, enligt The Guardian.

LÄS OCKSÅ: FIRST AID KIT SLÄPPER NYTT – FÖRSTA ALBUMET INSPELAT I SVERIGE SEDAN DEBUTEN

ANNONCE