Nyhet

Här är låten som får datorer att krascha

Låtens frekvenser fick hårddiskarna att vibrera tills de gick sönder.

Janet Jacksons låt Rhythm Nation från 1989 nådde som högst en andraplacering på Billboards topplista Hot 100. Den erhöll också en Grammy-nominering och finns med på artistens ”greatest hits”-samlingar.

Utöver dessa bedrifter har låten också uppmärksammats av en något oväntad anledning, den kan nämligen få vissa datorer att krascha.

Felet drabbar alla datorer med en 5400 rpm-hårddisk. Låten innehåller hårddiskens naturliga resonansfrekvens, vilket skapar så starka vibrationer att hårddisken till slut kraschar, skriver P3 Musiknyheter. Principen är densamma som när ett glas går sönder om en ton prickar dess resonansfrekvens.


En av Microsofts högsta mjukvaruingenjörer, Raymond Chen, skriver i ett inlägg på sin blogg att en stor datortillverkare upptäckte hur Rhythm Nation fick vissa sorters laptops att krascha. I en undersökning där musikvideon till låten spelades upp, upptäckte tillverkaren att till och med närliggande datorer löpte risk att gå sönder när låten spelades.

Tillverkaren löste problemet genom att lägga till ett skräddarsytt filter som upptäckte och tog bort de störande frekvenserna under uppspelningen, skriver Chen i bloggen.

5400 rpm-hårddiskar är ovanliga i handeln idag, men Rhythm Nation listas fortfarande som en cybersårbarhet, skriver P3 Musiknyheter.


Se musikvideon till låten här (om du törs):

LÄS OCKSÅ: HAN STARTADE SAJTEN HÅKAN HELSTÖLD – BLEV KONTAKTAD AV HÅKAN HELLSTRÖM

ANNONCE