Nyhet

Göteborgs kommun vill ha lagändring och attitydförändring till ljud

Stadens kulturnämnd menar att vi behöver se över och ändra vår attityd till ljud för att skydda kulturverksamheter.

Under den senaste månaden har två livescener i Göteborg hotats med stängning på grund av för hög ljudnivå. Fyrens Ölkafé och Folkteatern har båda drabbats och ställts med ultimatum från grannar eller hyresvärdar.

Ann Catrine Fogelgren, ordförande i Göteborgs kulturnämnd, menar att det bör ske en lagändring, rapporterar P3 Musiknyheter.

– Ja, jag tycker ju att på något sätt så måste det vara så att den som är där först också har en viss rätt att utöva, under förutsättningar att man följer dom bullerregler och sådana saker naturligtvis, säger hon till P3 Musiknyheter.


Hon understryker att människor måste ta hänsyn till varandra i takt med att staden växer. Däremot bör det inte gå ut över kulturverksamheter som skött sig bra, vilket Ann Catrine Fogelgren menar att både Fyrens Ölkafé och Folkteatern har gjort. Liksom i Malmö kommer därför förslaget om en kulturljudzon även i Göteborg.

I Stockholm diskuteras också förhållandet till ljud. Stadens nytillträdda kulturborgarråd Torun Boucher, V, berättar att stockholmare behöver se över och ändra sin attityd till ljud, något som Ann Catrine Fogelgren även tycker att göteborgare bör göra.

– Bor man i en stad så är den full av ljud: det måste man också vara beredd på. Vi är många som ska samsas om stadsrummet, då måste vi också visa hänsyn till varandra och man kan inte begära att det är lika tyst som det kanske är i ytterområdena och andra ställen.


LÄS OCKSÅ: "Uppskattad Göteborgsscen kan tvingas stänga"

ANNONCE