Nyhet

Uppskattad Göteborgsscen kan tvingas stänga

Fyrens Ölkafé har under flera år varit en del av Göteborgs alternativa musikscen. Nu kan stället behöva stänga, om de inte får ner ljudnivåerna.

I våras började besvären för ölkaféet. Fram tills dess låg framför allt kontorsplatser över Fyrens konsertlokal, medan de få hyresgäster som bodde i huset jobbade natt. Därför påverkades ingen nämnvärt av musiken som spelades, eller de allmänna ljudnivåerna på ölkaféet, skriver Göteborgs-Posten.

När kontorsplatserna sedan byggdes om till hyresrätter har nya grannar framfört klagomål på ljudnivåerna. Redan i våras tvingades de ställa in sina sista konserter innan sommaruppehållet. Nu sker samma sak igen då resten av årets konserter har avbokats.

– Vi har ju haft spelningar här i flera år, långt innan jag och Emma (Jonsson, red.) tog över, berättar ägaren Jenniann Johannesson för Göteborgs-Posten och fortsätter:

– Då har det inte varit något problem. Dels har vi bara alkoholtillstånd till elva, livescenen som vi har i lokalen kör bara fram till tio. Det har aldrig varit sent, och alltid på helger. Men nu är det direkta boenden som är berörda, då blir det mer komplicerat.

LÄS OCKSÅ: "Punkikonen Tompa Ekens liv blir dokumentär"

Ägarna har hyrt in akustiker för att mäta ljudnivåerna i både trapphus och hemma hos de nya grannarna. Resultatet visade att decibelnivåerna överskrider lagens regler. Man behöver därför bygga till ett isolerande innertak för att dämpa ljudets färd i huset.

– Offerten ligger nu på 300 000, och det kommer kosta mer än så. Det är en väldigt stor investering för oss. De kan heller inte garantera att innertaket kommer hjälpa. Vi sitter lite i en rävsax.

Hon fortsätter:

– Samtidigt vet jag att det finns en bubblande frustration bland många. Detta hände i Stockholm, jättemånga ställen fick stänga ner. Jag har pratat med folk från Hängmattan och Skeppet – även de har problem med att folk är arga på dem.

Trots rådande situation ser Jenniann ljust på framtiden.

– Jag måste tro att det kommer lösa sig. Jag och Emma har skapat det här stället. Det är här är vårt hjärta liksom. Jag vet hur mycket det betyder för folk också.

LÄS OCKSÅ: "Jack White raderar Twitter efter att Elon Musk tar tillbaka Trump"

ANNONCE