Den kurdiske rapparen Saman Yasin riskerar dödsstraff efter att ha kritiserat den iranska regimen – en av flera artister i samma situation i Iran. GAFFA har pratat med Lawen Redar, socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, om vad Sverige gör för att förbättra situationen.
I oktober greps rapparen Saman Yasin i sitt hem och kan dömas till dödsstraff inom de närmsta dagarna, rapporterar The Guardian. Efter att han deltagit i protesterna efter den 22-åriga Jina Mahsa Aminis död anklagas han nu för Moharebeh (krig mot Gud).
Han är inte den enda artisten som tillfångatagits. Även rapparen Tomaj Salehi greps i november och nu pågår ett svenskt politiskt arbete för att uppmärksamma fallen.
– Idag finns det inte så mycket information om hur situationen ser ut för dessa artister i Iran. Ofta blir de tillfångatagna och gripna i sina hem och förs sedan till fängelser. Men just dessa två, Tomaj Salehj och Saman Yasin, är listade för avrättning och det kan vara fråga om dagar innan det sker. Mycket beror på hur reaktionerna från omvärlden ser ut, berättar Lawen Redar, socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, och fortsätter:
– Det finns ett tyskt parlamentariskt initiativ där vi fortsatt från svenskt håll. Det handlar om att vi listar alla som blivit tillfångatagna och gripna, samt de skenrättegångar som pågått mot dem och vilka som riskerar dödsstraff. Nu har man från den iranska regimers sida påbörjat ett stort tilltag av utdömanden om dödsstraff. Hittills vet vi att två personer har blivit avrättade efter att de har medverkat i fredliga protester, men det är över ett 50 tal personer som fått utdömt dödsstraff – inklusive Tomaj Salehj och Saman Yasin.
Hur ser arbetet ut för att stötta de tillfångatagna artisterna?
– Vi tar fram listor på dem som riskerar dödsstraff och så får man ”political sponsorship” – vilket betyder att man ska vaka över den specifika individen, följa deras case, skicka vädjande brev och agera på ett sätt som gör att deras fall blir särskilt uppmärksammade.
– Hiphopen är jättestor i Iran och den växer för att den är samtidsrelevant. Det är precis som den är i Skandinavien på många sätt – den beskriver orättvisor, förtryck, rasism och diskriminering. Och det gör ju dessa två också, speciellt om kvinnors situation. De har stora plattformar på sociala medier och nu när de är tillfångatagna och riskerar dödsstraff syftar det till att sprida skräck hos den yngre generationen. Hiphopen är verkligen de ungas genre i Iran.
Som riksdagsledamot ansvarar man för ett särskilt fall var, där Lawen Redar har hand om Saman Yasin.
– Jag har tagit kontakt med de stora internationella organisationerna för att se om det finns en kartläggning över hans fall och vilket kontaktnät han har omkring sig för att få ytterligare information. Det viktigaste är dock att skicka vädjande brev till Europakommissionen och FN:s egna MR-organ för att uppmärksamma hans fall världen över, vilket också sätter press på den iranska regimen.
Vad kan allmänheten göra för att förbättra situationen?
– Min vädjan går till alla inom hiphop- och rap-communityn. Det är deras kollegor som nu riskerar dödsstraff för att de använt sin estetiska konstform. Jag tycker att alla hiphop-artister i Skandinaven borde höja sina röster. I en annan värld hade det kanske varit de som stått på samma scen och gjort gemensamma musikutbyten. Och om man tycker att det känns litet att bara skriva om det på sina plattformar så ska man veta att det är tvärtom. Det är ett jätteviktigt verktyg för att visa att det finns ett tryck i frågan. Jag har sett Timbuktu uttrycka sig, men det kan vara betydligt fler. Jag hoppas fler är med och lyfter Saman Yasin och Tomas Sakehis fall.
LÄS OCKSÅ: "Iransk artist riskerar dödsstraff – misstänks för 'krig mot Gud'"