Nyhet

Taylor Swift slår nytt unikt rekord

Midnights är det första albumet som sålt bättre på vinyl än på CD sedan 1980-talet.

Taylor Swift har slagit ännu ett rekord med sitt senaste tionde album, Midnights, och blev den första artisten att sälja fler exemplar av ett album på vinyl än på CD sedan 1980-talet, enligt The Guardian.

Det var i oktober som albumet släpptes och det hamnade snabbt i toppen på listorna. Midnights slog samma dag som releasen rekord i flest antal strömningar på en dag, vilket bland annat orsakade streamingtjänsten Spotify att krascha. På Billboards topp tio-lista, av sin Hot 100, tillhörde även alla placeringar låtar från Swifts senaste album.

Därefter blev Midnights inte bara den snabbast sålda vinylutgåvan sedan data började spåras 1991, utan totalt sett är det det mest sålda vinylalbumet på hela 2000-talet. Det är första gången sedan 1987 som ett album har sålt fler exemplar på vinyl än på CD – det året var de bästsäljande albumen Bad av Michael Jackson, soundtracket till Dirty Dancing och Appetite For Destruction av Guns N' Roses.

Det förutspås att 5,5 miljoner vinyl-skivor kommer att säljas i slutet av 2022, vilket markerar ett 15:e året i rad i försäljningstillväxt. Också åtta av årets tio bästa säljare – vars lista kommer att släppas i början av 2023 – sägs vara album som släppts under de senaste 12 månaderna.

LÄS OCKSÅ: "Taylor Swift slår nytt rekord på Billboard-listan"

ANNONCE