Nyhet

Så minns vi L-G Petrov – skulle ha fyllt 50 år idag

GAFFA.se – allt om musik

L-G Petrov var tongivande sångare och musiker inom svensk dödsmetall sedan mitten av 80-talet, allra först som trummis i bandet Morbid och sedan själv som sångare i pionjärbandet Entombed. Sedan 2014 frontade han också avknoppningsbandet Entombed A.D.

Efter att ha suttit som trummis med Morbid gick han med i Nihilist, föregångaren till Entombed. 1991 tvingades han hoppa av Entombed. Ryktet gör gällande att han ska ha stött på trummisen Nicke Anderssons (The Hellacopters) flickvän. Han återvände dock till bandet 1992, samtidigt som han bidrog med sång på Comecons debutalbum Megatrends In Brutality.

Efter en rättstvist med Entombed-gitarristen Alex Hellid angående bandnamnet, bildade L-G Entombed A.D. 2014. Han var också fram till sin död sångare i ”supergruppen” Firespawn, med bland annat Alex Impaler från Necrophobic.

På scen var han känd för sin brutala och aggressiva sångleverans, men också för att variera med en clean baryton-ton. Han har också själv pratat om sin uppskattning för brittisk heavy metal, men också för black metal och thrash.

I en intervju med Bravewords nämner han att Entombed A.D. var det enda bandet som fick lov att stå på scen och titta när King Diamond spelade under en festival i Danmark, vilket enligt L-G ”var en ära”.

Efter hans död har flera tidskrifter hyllat L-G Petrov som metal-legend och lyft fram hans inflytande på generationer av metal-sångare. På sociala medier uppmärksammade och hyllade bland annat Opeth, Coverge och Amon Amarth hans gärning.

L-G Petrov blev 49 år gammal.

Se Entombed A.D. live från Hellfest 2016 i klippet nedan:

LÄS OCKSÅ: Lars Göran Petrov kan man lita på

ANNONCE