Nyhet

Eddie Vedder avslöjar gäster på kommande album – hör ny singel

GAFFA.se – allt om musik

Eddie Vedder avslöjar vilka gäster han har med på sitt kommande soloalbum Earthling, som kommer att innehålla giganter som Elton John, Ringo Starr och Stevie Wonder. Dessutom kommer Red Hot Chili Peppers trummis Chad Smith och före detta gitarrist Josh Klinghoffer att vara med. Eddie har även släppt en ny singel, Brother The Cloud.

Vedder berättar i en intervju med den brittiska musiktidningen MOJO hur skivan även kom att innehålla gamla inspelningar av hans avlidne far:

– Jag lärde aldrig känna min riktiga pappa. Jag kanske har träffat honom tre eller fyra gånger som barn, men han var bara, du vet, en vän till familjen. Det hade varit trevligt att ha varit i ett rum med honom någon gång innan han dog när jag var 13. Jag skulle gärna ha sagt till honom att jag visste att han var min pappa, men så blev det inte.


– Men så hände det en galen sak för ungefär tio år sedan. Chicago Cubs, några av deras gamla spelare träffas och spelar baseboll i ungefär en vecka och sedan åker jag ner dit vartannat år och umgås med dem och lär mig lite mer om spelet som jag kan lära mina barn, jag är också basebolltränare.

En av de gamla spelarna, är också en trumpetare vid namn Carmen Fanzone

– Jag såg Carmen spela på en liten klubb i Arizona, och han som spelade keyboard med honom hade varit bästa vän med min pappa. Två år senare kom han med några bilder på de två i små källarstudior. Så några få år senare kom han med fem låtar där min pappa sjöng, på en CD. Jag bar runt på den CD:n i två till tre månader, jag var inte redo att höra den. Så en dag kunde jag äntligen ta mig samman och efter ett par flaskor vin satte jag på den en natt i Argentina. Och han var bra. Det var fantastiskt - som om han hade lämnat ett meddelande till mig.

Vedder har tillsammans med producenten Andrew Watt gjort ett litet collage av inspelningarna, som finns med mot slutet av den nya skivan.


– Jag tänkte på skivan som en setlist - mot slutet är det där man börjar dra in stora gäster. Vi hade Stevie och Elton, Ringo var ett fantastiskt tillskott... och sedan får min pappa spela på skivan med de där killarna, vilket inte är så illa.

Earthling, som ska släppas den 11 februari, spelades in sommaren 2021. Hittills har tre singlar släppts, Long Way, The Haves och nu Brother The Cloud, som kan höras nedan:



LÄS OCKSÅ: The Detroit Cobras-sångerskan Rachel Nagy är död

ANNONCE