Nyhet

Film om Union Carbide Productions får premiär

GAFFA.se – allt om musik

Det omsusade och ibland temporärt återförenade Union Carbide Productions historia har blivit till en dokumentärfilm vid titel The Golden Age - A Film About Union Carbide Productions.

Kultbandet från Göteborg som senare blev The Soundtrack Of Our Lives skildras i en långfilmsdokumentär. Filmen handlar om "den tid de levde i – en film om åttiotalet, klasskillnader och revolter sett genom bandets ögon."

Filmen är nästan 70 minuter lång och bygger på videoinspelningar från förr och sådant som spelades in när bandet återförenades temporärt, samt intervjuer med medlemmarna. 


I dag måste man nog se Union Carbide Productions som ett kultband från Göteborgs mer välbeställda förorter. Få band på slutet av åttiotalet fick möjlighet att turnera utomlands, spela på Marquee Club i London och CBGB:s i New York.

I filmen får vi följa med från början ända till slutet. Vad hände med detta stökiga band som enligt sångaren Ebbot Lundberg ”spårade ur innan någonting egentligen hände” och som enligt gitarristen Björn Olsson förhöll sig till turnéerna som till ”skidresor fast skidorna hade bytts ut mot gitarrer”?

Det blir en berättelse om ett gäng stökiga och urspårade 25-åringar som trots allt lyckas etablera sig och bryta med förväntningar och gå sin egen väg. Med musiken som en livlina.


Man skulle också kunna se filmen som en tidskapsel fylld av fantastiskt arkiv från slutet av åttiotalet och början av nittiotalet, en tid som i mångt och mycket var en brytpunkt.

2017 återförenades bandet och drog denna gång storpublik - men kanske återföreningen framför allt var ett sätt att läka gamla sår och be varandra om ursäkt för allt som gick snett för trettio år sedan?

Filmen har premiär på Göteborgs filmfestival den 29 januari och går sedan att se på biograferna Bio Roy i Göteborg och Bio Aspen i Stockholm enligt ett meddelande i sociala medier. En kortare version kommer även att visas på SVT i februari.

LÄS OCKSÅ: Bruce Springsteen blev den bäst betalda musikern 2021 – se topp 10

ANNONCE