Nyhet

Flera amerikanska musiker stöder lag som vill förhindra användning av raptexter i domstol

GAFFA.se – allt om musik

Jay-Z (bilden), Meek Mill, Big Sean, Fat Joe, Kelly Rowland och Robin Thicke är bland musikerna som vill se lagstiftare i New York att anta en ny lag.

Det nya lagförslaget, som går under namnet "Rap Music on Trial" (Senate Bill S752), ska förhindra åklagare mot att använda raptexter som bevis i rättssalen, skriver Rolling Stone.

Lagförslaget presenterades av de demokratiska senatorerna Brad Hoylman och Jamaal Bailey, samt New Yorks demokratiska delstatskongresskvinna Catalina Cruz.


Lagen, som presenterades i november 2021, syftar till att förhindra användningen av "kreativa uttryck" som bevis och ställer därmed stränga krav på anklagarna om att "tydliga och övertygande bevis" är nödvändiga för att skilja verklighet från fiktiv konst.

Hoylman använde exempel på texter från musiker i andra genrer där dessa inte tas bokstavligt. Här nämnde han Johnny Cash, som sjöng "I shot a man in Reno just to watch him die", och David Byrne, som kallade sig "psycho killer".

De senaste åren har raptexter använts mot flera rappare i rättegångar, som texter av 6ix9ine, Boosie och YNW Melly. Drakeo The Ruler, som dog efter ett knivöverfall ​​den 19 december förra året, dömdes till tre års fängelse efter att åklagare använt texter från låten Flex Freestyle som bevis. Texten till låten The Race användes också som bevis mot den då 19-årige rapparen Tay-K för att döma honom till 55 års fängelse 2019. 1993 användes Snoop Doggs låt Murder Was The Case mot honom i rätten, efter att hans livvakt sköt och dödade en medlem av ett rivaliserande gäng. Snoop åtalades för att han satt i bilen när det hände, men frikändes senare.


– Att anta en anklagads skuld enbart baserat på en musikgenre eller kreativt uttryck strider mot våra grundläggande rättigheter och utvidgar den systematiska rasism som är inbäddad i vårt rättssystem genom den diskriminerande kopplingen av hiphop och rap till brott, säger senator Jamaal Bailey i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Kanye West misstänkt för misshandel

ANNONCE