Nyhet

Protest utfördes av kulturprofiler i riksdagen – restriktionerna slår mot kulturen

GAFFA.se – allt om musik

Operasångerskan Malena Ernman och popsångerskan Lisa Nilsson var två av flera kulturprofiler som protesterade i riksdagen från åhörarläktaren under gårdens partiledardebatt. Detta då restriktionerna  slår hårt mot kultur- och nöjeslivet under pandemin. 

– Det är väldigt svårt att bedriva verksamhet även när vi får stöd och de stöd vi får räcker inte. Det handlar inte bara om nödstöd i stunden, utan om fortsatta stöd och uppstartstöd när vi väl får öppna branschen igen, sa artisten Lisa Nilsson till Kulturnyheterna.

De ser allvaret i pandemin och i att följa restriktionerna men tycker att beskeden är oklara vilket skapar en orolig arbetssituation. Detta då det nyligen infördes nya restriktioner som ännu en gång begränsar kultur- och nöjesbranschen som tidigare har tagit ett stort ansvar samtidigt som regeringen inte presenterade några nya stöd än de redan befintliga. 

– Man kanske borde balansera ansvarsbördan och hellre lägga krut på att stabilisera vården än att stänga ner oss, avslutar artisten Lisa Nilsson.

De femtontals personer som hade samlats för att framföra sin kritik blev sedan inbjudna till finans- och socialutskottet för ett möte om de krisstöd som finns för kultursektorn.

LÄS OCKSÅ: Livescen i Stockholm tvingas stänga – på grund av pandemin

ANNONCE