Nyhet

Kanye West stäms för avhopp från Coachella

Han var bokad som ett av festivalens stora dragplåster men genomförde aldrig spelningen.

Inför Coachella samlades det in tiotusentals namnunderskrifter i ett syfte att avboka Kanye West, som numera går under namnet Ye, från festivalen.

Detta hände i kölvattnet av hans avstängning från Instagram. I mitten av mars stängdes han av i 24 timmar efter att ha brutit mot de regler plattformen har för att motverka mobbning, trakasserier och hatretorik. Ye adresserade The Daily Show-programledaren Trevor Noah med rasistisk retorik. Noah hade kommenterat artistens behandling av ex-frun Kim Kardashian i ett avsnitt av The Daily Show och kallade det "hemskt att se", enligt NME.

I beskrivningen av namninsamlingen stod det:

– Vi har sett Kanye trakassera, manipulera och såra Kim, Pete (Kim Kardashians pojkvän, komikern Pete Davidson, reds. anm.) och andra i över ett år nu. Ingen verkar vilja stå upp emot honom, och de som gör det går han till attack mot.

Initiativtagarna till förslaget förklarade vidare:

– Nyligen har han (Ye, reds. anm.) hotat med att skada andra fysiskt på riktigt. Det är otroligt att han kan fortsätta utan konsekvenser. Coachella (och andra företag som fortfarande arbetar med honom) borde skämmas och beröva honom den plattformen.


Ye hotade tidigare själv att hoppa av som headliner på festivalen efter att ha tolkat en kommentar från Billie Eilish som en förolämpning mot Travis Scott:

– Trav följer med mig till Coachella, men nu måste Billie be om ursäkt innan jag spelar, sade Ye.

Under en Bille Eilish-konsert i Atlanta lördagen den 5 februari drabbades en person i publiken av andnöd. Eilish stoppade konserten för att se till att personen fick en inhalator och blev återställd innan konserten kunde fortsätta. Innan Eilish fortsatte konserten sade hon "I'm waiting for people to be okay before I continue", vilket möttes av stora applåder.

Den 10 februari uttryckte Ye via Instagram sitt missnöje med Eilishs uttalande. Han tolkade handlingen som en pik mot samarbetspartnern Travis Scott, efter olyckan som inträffade på Scotts festival Astroworld i Houston i november förra året. Tio personer dog under Travis Scotts konsert, däribland nioåriga Ezra Blount, på grund av det massiva publiktrycket.

Travis Scott skulle ha varit en headliner på Coachella i år men avbokades enligt uppgifter på grund av Astroworld-tragedins händelser.

Ye ställde till slut in sitt framträdande på Coachella-festivalen, men orsaken till avhoppet blev aldrig klarlagd.

Det är inte känt om avhoppet var en reaktion på insamlingen av underskrifter eller om han höll sitt löfte om att inte uppträda om Billie Eilish, som också var en huvudbokning på festivalen, inte kom med en ursäkt innan dess. Ett löfte som också kunde uppfattas som ett hot och en påtryckning vilket har genererat stor kritik mot artisten.

Nu rapporterar Variety att Ye har stämts på motsvarande 75 miljoner kronor för flera inställda projekt, bland annat för spelningen på Coachella. Enligt företaget som stämmer honom så är han skyldig dem pengar för flera projekt från juni förra året till mars i år.

Ye har hittills valt att inte kommentera stämningen.


LÄS OCKSÅ: Fängslade R. Kelly sägs vara förlovad med ett av sina påstådda offer

ANNONCE