Inför valet i höst görs en antinationalistisk show i form av ett Tal Till Nationen, med premiär på Ställbergs gruva. Konstgruppen Ful står bakom verket i samarbete med musikern Sara Parkman.
Enligt pressmeddelandet så är showen "som ett svar på att yttrandefriheten och rättigheter hotas, konstnärer censureras och nationalism frodas. Det blir premiär på Ställbergs gruva 25 augusti och avslutande livesändning på bio 3 september.
Musikern Sara Parkman, som även är en av grundarna av kulturcentrat Ställbergs gruva, är körledare och kompositör till showen. Förutom en 20-hennakör på scenen framförs Tal Till Nationen av skådespelarna Timimie Märak, Alejandra Goic och Ellen Nyman.
Konstgruppen Ful följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas) med sin tredje valföreställning. De anser att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter och därför har den här valföreställningen fokus på "förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och konsekvenserna samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat". De vill stå emot polarisering och värna gemensamhet.
”Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Vi lever också i en tid när högerextremister bränner koranen och kallar det frihetsaktivism i yttrandefrihetens namn. Och det är just då yttrandefriheten står på spel och därför kopplar vi upp oss mot flera platser i Norden för att skapa en kollektiv erfarenhet med denna föreställning – ett historiskt skeende”, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili i ett pressmeddelande.
”Om vi vill fortsätta hissa Prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal Till Nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”, fortsätter Nasim Aghili.
Konst- och kulturplatsen Ställbergs gruva ligger i en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner, Ljusnarsberg, där industrinedläggningar har slagit hårt och orsakat arbetslöshet och avfolkning. Ställbergs gruva vill genom samarbetet med konstgruppen Ful aktualisera "vikten av det offentliga rummet och samtalet om yttrandefrihet och demokrati, oavsett hur rik din kommun är och vart i landet du bor".
LÄS OCKSÅ: Dubbla Karamelodiktstipendier har delats ut – läs motiveringarna här
LÄS OCKSÅ: Dubbla Karamelodiktstipendier har delats ut – läs motiveringarna här