Nyhet

Lizzo ändrar låttext efter kritik – ”Jag vill aldrig uppmuntra nedsättande språk”

Lizzo ändrar textrad i sin nya singel efter kritik.

I fredags släppte Lizzo singeln Grrrls från sitt kommande album Special. Efter releasen uttryckte fans och aktivister missnöje på sociala medier, då många ansåg att den inledande textraden var funkofobisk, skriver NME.

”Hold my bag, bitch, hold my bag. Do you see this shit? I’mma spaz”, löd originalversionens inledande textrader.

I USA används uttrycket ”spaz” ibland som en synonym till att ”balla ur” eller ”flippa”. Ursprunget kommer från ordet ”spastic”, vilket används för att beskriva de spasmer en person med exempelvis cerebral pares kan uppleva. Ofta används ordet i nedsättande syfte, för att beskriva människor med funktionsvariationer, skriver sajten.


Kritiken bemöttes snabbt av Lizzo och hennes label, som över en natt ändrade textraden till:

”Do you see this shit? Hold me back”, vilket också är texten som hörs i den nuvarande versionen av låten, som finns att lyssna på här:

Lizzo har själv kommenterat händelsen i ett inlägg på Twitter, där hon skriver:


”Jag har blivit uppmärksammad på att det finns ett skadligt ord i min nya låt ”GRRRLS”. Låt mig förtydliga en sak: Jag vill aldrig uppmuntra nedsättande språk. Som tjock svart kvinna i Amerika har jag fått höra många kränkande ord riktade mot mig så jag förstår och har erfarenhet av makten ord kan ha (avsiktligt eller oavsiktligt, som i mitt fall). Jag är stolt över att kunna säga att det finns en ny version av GRRRLS med ändrad text. Det är ett resultat av att jag lyssnar och handlar. Som inflytelserik artist är jag dedikerad till att vara en del i förändringen jag själv väntat på att få se i världen. Xoxo, Lizzo.”


Grrrls är den andra singeln från Lizzos fjärde album Special som släpps den 15 juli.

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE