Nyhet

MFMB släpper ny singel och Broken Social Scene-cover

GAFFA.se – allt om musik

I mars släppte MFMB Sugar som är bandets tredje album, uppföljaren till Colossus som kom över nio år tidigare. GAFFAs recensent beskrev det som "lugnare och mer eftertänksamt – men samma unika driv". Recensionen i sin helhet kan du läsa här.
 
Nu släpps deras nya singel, The Hippy Shake, som i pressmeddelandet beskrivs som "nästan glammig, nästan The White Stripes-aktig i sitt psychobilly-krautgroove". Detta tillsammans med ett bonusspår i form av en tolkning av Broken Social Scenes Lover's Spit som beskrivs som "vacker, naken, intensiv och återhållsam".

MFMB berättar att singeln handlar ”om att känna sig ovärdig kärlek, om demonerna som hindrar dig från att vara den du vill vara."

Titeln är inspirerad av Hippy Hippy Shake, ursprungligen skriven av Chan Romero, senare också inspelad av många olika artister och band (inklusive The Beatles) under 1960-talet.

"Originalet handlar om att dansa: 'I can’t stand still / with the hippy hippy shakes / Ooh, get my thrills now / with the hippy hippy shake'. Vår låt däremot handlar om ångest. 'I’m trying my best / not to shake / the hippy hippy shake / I’m trying my best / not to let / my head eat me up'."


 
Efter nästan ett decennium långt uppehåll tillkännagav MFMB i år sin återkomst till scenen med låten Six-figure Income, det avslutande spåret på albumet Sugar.
 
Sugar tog sju år att färdigställa. Turerna efter Colossus tog ut sin rätt och lämnade dem i ett tillstånd av intern friktion. När sedan arbetet med Sugar påbörjades stod det klart att de behövde ett nytt arbetssätt. Det beslutades att låtskrivarprocessen skulle vara helt demokratisk, vilket ökade  spänningarna ytterligare, enligt ett pressmeddelande. Medlemmar slutade och återslöt. Men i slutändan tycker bandmedlemmarna att det blev ett resultat som "är renare och ärligare än någonsin tidigare".
 
Kombinationen av dubbla trummisar och två sångare går att se på livespelningarna i maj:

19 maj Stockholm / Hus 7
20 maj Göteborg / Oceanen
21 maj Malmö / Plan B
 
MF/MB/ bildades i Bollnäs 2005, när medlemmarna var i 16-årsåldern. Ett par år senare flyttade de till Malmö och etablerade sig som en del i den nya progressiva musikscenen i staden. Utan någon release i bagaget turnerade de i Europa tillsammans med band som The Faint och The Sounds, gjorde egna turnéer och spelade på festivaler som Roskilde och Hultsfred. Debutalbumet Folded släpptes 2010 på Adrian Recordings. Låtar från skivan spelades i såväl P3 som på flera utländska radiostationer, och kunde även höras i TV-serierna CSI:NY och The Inbetweeners.

Bandets andra album Colossus spelades in live under några dagar våren 2012 och släpptes 2013. Bandet tog sedan en paus och bandmedlemmarna satsade på andra musikaliska projekt tills en dag då de samlades och tanken på ett nytt album tog form. De är idag baserade i Malmö och Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Se Bono och The Edge uppträda i skyddsrum i Kiev

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE