Nyhet

Ant Wan och Sibille Attars svidande kritik mot Grammis

GAFFA.se – allt om musik

Nu har alla årets Grammis-nomineringar presenterats och kritik har inkommit från både Ant Wan och Sibille Attar

Ant Wan är nominerad till Årets hip hop för albumen Wow 2 och Leylas World men vill ha en förklaring till varför han inte är nominerad till samtliga kategorier. Detta enligt ett Instagraminlägg där han utvecklar:

– Förklara varför de andra nominerade är mer värda nomineringarna, är det för att jag inte är vit? Eller för att jag inte har något stort bolag i ryggen? Med all respekt så tror jag ingen nominerad artist, eller artist någonsin, hade lyckats göra arbetet jag gjorde 2021 på egen hand. Jag hade till och med kunnat vara nominerad till årets kompositör. Inget album har haft samma påverkan som Leylas World hade 2021, vilken sommarlåt var större än Marbella

Han frågar sig varför independent/icke-vita artister måste jobba tio gånger hårdare än till exempel Thomas Stenström.

– Politiker skyller på att vi hiphop-artister håller oss kvar i gatan efter vi lyckats och gjort pengar, men samtidigt öppnar inte branschen dörrarna till oss. Hur har ni tänkt att vi ska komma in i dessa vita rum? Ni kanske väntar på att vi ska bryta oss in? Vi är bättre än så, det är därför vi står kvar vid våra rötter.

Han kräver inte att han ska vinna varenda kategori men han tycker samtidigt att ingen kan säga att han inte förtjänar att bli nominerad till samtliga.

– Priser betyder ingenting för mig, men jag vet vad det betyder för mina fans och för folk omkring mig, folk som vet hur mycket jag lagt på det här. Och jag kommer inte låta en riggad gala sätta värde på min konst. Ni kan ta bort min nominering till årets hiphop, säger Ant Wan och fortsätter:

– Till er unga independent-artister, priser har inget med konsten att göra, det har med vem du känner att göra. Låt inte galor som dessa säga vad som är bra och dåligt. Vi alla vet att ifall folket fick rösta, vi hade tagit hem varenda kategori.

Han avslutar sedan med att säga att Grammis och P3 kan köra upp sina priser i röven.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Ant Wan (@ant.wan1)


Sibille Attar framför också, vi sitt Twitter-konto, kritik mot Grammis.

– Musikbranschen är en vulgär monopol. Jag fattar att det jag nu ska skriva kan uppfattas som ett utfall från ett sårat ego, och jag skulle ljuga om jag sa att det elementet inte fanns. Men jag vill nog ändå tro att det finns ett större problem än just det. 

Hon säger att recensioner inte betyder något för branschen längre.

– I musikvärlden har recensioner absolut ingen påverkan längre. Och varför spelar det roll? Jo, det visar tydligt på att de största aktörerna med störst ekonomiska muskler bestämmer helt över vilka som ska vara the shit och vilka som inte ska vara det. Utan någon påverkan utifrån.

Hon tycker att detta måste balanseras upp för att det ska kunna bli en så kallad "nyttig konkurrens". Och att statliga kanaler som är skattefinansierade, som Sveriges Radio och Sveriges Television, borde ta ansvaret och visa på det viktiga med ett brett utbud inom kulturområdet.

Hon anser att hade recensioner spelat roll så hade hon haft en Grammis-nominering för albumet A History Of Silence.

– Jag tänker ändå påstå att denna monopol är sanslöst ofrisk och gagnar ingen annan än de på toppen som skrattar hela vägen till banken.

LÄS OCKSÅ: De är nominerade i Grammis 2022 – del 3


ANNONCE