Nyhet

Fackförbund för musiker kräver högre lön för SXSW-artister

"Jag skulle önska en lyhördare facklig organisering för den enorma grupp artister och musiker som arbetar på professionell nivå men inte är kopplade till majorbolag eller majorförlag, samt även de stora bokningsbolagen."

Showcasefestivalen South By Southwest, mer känd som SXSW, startades 1987 och är idag en av världens största i sitt slag med upp emot 1400 band som framträder årligen.

Nu har fackförbundet ”The Union of Musicians and Allied Workers” (UMAW), publicerat ett öppet brev och startat ett upprop där de yrkar på högre löner för artisterna som spelar på festivalen, enligt Pitchfork.

”Under minst ett decennium har SXSW erbjudit sina showcase-artister samma orättvisa kompensation: att antingen få ett armband som ger tillgång till festivalen, eller få en engångsbetalning på 250 dollar (100 dollar för soloartister). Internationella artister erbjuds inte ens det, utan får bara ett armband utan möjlighet till kompensation.", skriver förbundet bland annat.


De ställer också fyra krav som innefattar att höja lönerna från 250 dollar till minst 750 för alla artister, att ett festivalarmband ska ingå, att internationella artister får samma deal som de amerikanska och att ansökningsavgiften tas bort.

Hittills har nästan 2000 artister skrivit på uppropet, däribland Zola Jesus, Wednesday och svenska Sibille Attar, som säger till GAFFA att situationen är knepig även på svenska showcase-festivaler:

– Det är ju svårt för i många fall finns det inga pengar att hämta heller för arrangörerna. Men frågan är ju som vanligt, varför är det musikerna och artisterna som ska ta ansvar för det, ta smällen? Vem tar ansvar för detta? Argumentet att det är exponering gäller väl alla led, även arrangörerna.


Skulle du önska ett liknande engagemang även i Sverige för att öka artisters löner?

– Jag skulle önska en lyhördare facklig organisering för den enorma grupp artister och musiker som arbetar på professionell nivå men inte är kopplade till majorbolag eller majorförlag, samt även de stora bokningsbolagen. Tyvärr finns inte det i Sverige just nu, och det är nog delvis för att så få verksamma engagerar sig. Facket är ju medlemmarna som känt, men också att det saknar villighet att lyssna på just den gruppen, säger Attar och fortsätter:

– Väldigt få i min omgivning är med i facket och jag gick med sorg precis ur Musikerförbundet efter ett par år av att försöka hitta något att kroka fast i. Jag har tänkt gå på något UMAW-möte och se om det går att inspireras till något nytt.


Vad tror du skulle krävas för en förändring?

– Jag har inget svar på det, söker med ljus och lykta. Generellt sett tror jag på solidaritet och mod och sånt där mellanmänskligt, men i ärlighetens namn har vi som finns i mellanskiktet väldigt lite makt.

Showcasefestivalen SXSW ägs delvis av Penske Media Corporation, samma företag som också äger Rolling Stone, Billboard och Variety.


Joel Jerome, talesperson på fackförbundet UMAW, säger att ”de låga lönerna är ännu mer förolämpande med tanke på att miljardär-familjen Penske äger festivalen”, enligt Pitchfork.

I ett uttalande till The Hollywood Reporter, som också ägs av Penske, svarar festivalen att ”de uppskattar feedbacken från UMAW och kommer att göra en utvärdering av sina policys efter festivalen nästa månad.”

LÄS OCKSÅ: KULTURMINISTERN OM ARMLÄNGDS AVSTÅND: VI SKA INTE FORMA INNEHÅLLET I KULTUREN


ANNONCE