Nyhet

Flera internationella artister ställer in spelningar i Ryssland

GAFFA.se – allt om musik

Efter Rysslands invasion av Ukraina ställer nu Franz Ferdinand, Yungblud, Louis Tomlinson och Bring Me The Horizon in sina planerade speldatum i St. Petersburg och Moskva, enligt NME, Insession Music News och MetalSucks.

Ytterligare artister som ställer in Europa-datum och spelningar i Ryssland är bland annat Iggy Pop, Twenty One Pilots och Måneskin. 

Franz Ferdinand skriver i en tråd på sin Twitter att ”den enda anledningen är ryska statens invasion av Ukraina. Vi älskar Ryssland. Det här stora landet har inspirerat vårt band genom sin konst och litteratur och sedan vi först spelade där för 17 år sedan har vi byggt en rik och djup relation med våra ryska fans.


Sedan torsdag morgon [24:e februari], har vi pratat med många av våra vänner i Ryssland via sociala medier och mötts av enhälligt motstånd mot det här våldet och solidaritet med våra ukrainska vänner. Vi vet att ni ser galenskapen i ert lands ledarskap. Vi vet att ni inte vill ha krig.

Trots tragedin i den här situationen, har vi fortfarande en låga av optimism i våra hjärtan och ser fram emot dagen när vi kan återvända i fredstider för att dela glädjen till musik tillsammans igen.”

Sångaren Alex Kapranos har också i ett tidigare inlägg hyllat Ukrainas befolkning. Han skrev då:

”Det här är Kyiv när vi besökte staden för mindre än tre och ett halvt år sedan. Jag älskade den här staden som hade en känsla av optimism i sin djupa historia. Människorna var välkomnande, öppna och bekväma i sin identitet. På vissa sätt påminde det mig om Berlin för 25 år sedan: en blomma av möjligheter som vecklas upp i vårsolen. Att se missiler krascha in i gatorna och stridsvagnar rulla mot staden fyller mig med ogreppbar skräck och föraningar om vad som är på väg och vad som kommer att bli förstört. Människorna. Alla människor på gatorna, på caféerna, som bara lever sina liv. Allt på grund av en kriminellt galen man och hans ego och paranoia.”


 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Alex Kapranos (@alkapranos)

Louis Tomlinson, Yungblud, Bring Me The Horizon, Iggy Pop, Twenty One Pilots och Måneskin ställer också in


Före detta One Direction-medlemmen Louis Tomlinson är ytterligare en av många artister som ställer in sina turnédatum i Ryssland. Han skriver på Instagram:

”På grund av händelserna i Ukraina, måste jag tyvärr meddela att mina turnédatum i Moskva och Kyiv är inställda tills vidare. Mina fans säkerhet är min prioritet och mina tankar går till Ukrainas befolkning och alla som lider av det här onödiga kriget.”

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Louis Tomlinson (@louist91)


Engelska Yungblud säger i ett klipp att han vill uttrycka för de vackra människorna i Ukraina hur bedrövad han känner sig. Att han varit där många gånger och fått ta del av dess skönhet och stolthet och träffat många fantastiska, progressiva människor. Han uppmanar också alla att använda sina röster, donera till välgörenhet och sprida så mycket information som möjligt.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av YUNGBLUD (@yungblud)


MetalSucks rapporterar att även Bring Me The Horizon ställer in sina spelningar i Ryssland, Belarus och Ukraina. Bandet skriver på Twitter:

"Ukraina är en speciell plats för oss. Vi har turnerat och spelat in flera musikvideos där, knutit starka band och skapat livslånga vänskaper. Vi känner vördnad för modet som det ukrainska folket visar upp just nu, och vi ber för att det ska bli fred så snart som möjligt.


Ryssland, vi vill också uppmärksamma att de grymheter som begås av ryska ledare inte reflekterar idealen hos de fantastiska människorna vi mött där.

Vi kommer använda vår plattform och röst för att göra det vi kan för att hjälpa Ukraina under dessa oerhört svåra tider.”

Iggy Pop meddelar att även hans framträdande i Moskva den 10 juli ställs in: "Våra tankar är med ukrainarna och alla modiga människor som står upp mot våldet och söker fred", står det på hans Facebook-sida.


Twenty One Pilots skriver på Twitter att de ställer in sin show i Moskva och att "dessa nyheter känns obetydliga med tanke på vad som sker. Fred kommer att vinna och vi hoppas på att kunna besöka er igen. Vi står med Ukraina."


Eurovisionvinnarna Måneskin skriver: "Trots att vi vill uppdatera er angående Europa- och Italienturnén den första mars, kan vi just nu inte dela de nya datumen under denna period av spänning i Europa och hela världen. Vi är närmre alla människor som drabbas av krig just nu än någonsin."

Fler artister som valt att ställa in sina spelningar i Ryssland, inkluderar bland andra Green Day, The Killers, och ryska Oxxxymiron, enligt Insession Music News och NME.


LÄS OCKSÅ: Ryska artister sluter upp i kritiken mot invasionen av Ukraina: "Nej till krig!"

ANNONCE