Nyhet

Hyllade internationella artister kurerar svensk festival

GAFFA.se – allt om musik

Den elektroniska musikfestivalen Department återvänder till Långholmen i Stockholm i sommar. Allt överskott kommer att gå till ukrainska flyktingar och både Four Tet och Maceo Plex kommer kurera varsin dag, det vill säga önska sina egna favoritartister, enligt ett pressmeddelande.

Department Festival har funnits sedan 2017, de första åren i slakthusområdet, men sedan 2021 på Långholmen på Södermalm där de skapat en plats för undergroundkultur. Artister som tidigare gästat festivalen inkluderar Underworld, Bicep, Solomun, Peggy Gou, Adam Beyer, Studio Barnhus, Bella Boo, Jon Hopkins, Anja Schneider, Paul Kalkbrenner, Dixon och Charlotte de Witte.

Under årets festival som går av stapeln 4-5 juni, går överskottet till UNHCR:s arbete för att hjälpa människor på flykt från det krigsdrabbade Ukraina. En av artisterna som uppträder är också ukrainsk-amerikanska Alinka.

Maceo Plex, som kurerar utbudet på festivalens första dag, slog igenom i början av 00-talet under pseudonymerna Maetrik och Mariel Ito, men fick en ny riktning efter att ha gett ut en EP under sitt nya artistnamn. Under de närmaste dagarna avslöjas vilka favoriter han vill presentera för den svenska publiken.

Få artister har nått en så bred publik som länkar samman indiepop- och klubbscenen som tidigare Fridge-medlemmen Four Tet. Han avslutar hela festivalen den 5 juni med ett live-set, men kurerar också hela dagen ihop med festivalen genom att välja sina favoritartister.

ANNONCE