Nyhet

Leonard Cohens arvingar säljer låtkatalogen

GAFFA.se – allt om musik

Bob Dylan har gjort det. Även Bruce Springsteen, Tina Turner med flera. Och nu har arvingarna till den bortgångne kanadensiske låtskrivaren Leonard Cohen följt efter och sålt rättigheterna till den legendariska låtkatalogen. Det skriver Pitchfork.

Det är Hipgnosis Songs Fund som har säkrat majoriteten av rättigheterna till Cohens låtkatalog, som är juridiskt uppdelad i Stranger Music-katalogen och Old Ideas-katalogen. Hipgnosis har säkrat rättigheterna till den så kallade låtskrivardelen av den förstnämnda, som täcker Cohens låtar från hans debut 1967 fram till år 2000.

Old Ideas – uppkallad efter albumet med samma namn från 2012 – innehåller låtkatalogen från 2001 fram till Cohens död. Och här har Hipgnosis köpt både upphovsrätten och låtskrivarens och publicistens del av rättigheterna.

Hipgnosis grundades av Chic-stjärnan Nile Rodgers och managern Merck Mercuriadis och har redan stora delar av rättigheterna till Neil Youngs, Jimmy Iovines och Lindsay Buckinghams låtkataloger.

Leonard Cohen dog i november 2016, 82 år gammal. Efter ett långt uppehåll från livescenen hade Cohen några aktiva år mot slutet, bland annat med en turnéverksamhet som pågick mellan 2008 och 2013 och en albumtrilogi bestående av Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) och You Want It Darker (2016). GAFFAs recensenter gav lovord till alla tre och framför allt till sistnämnda You Want It Darker som beskrevs som "musik som skriven för nätternas tillbakablickande". Recensionen i sin helhet kan du läsa nedan.

LÄS OCKSÅ: Musik som skriven för nätternas tillbakablickande

ANNONCE