Nyhet

Superstjärnan stämd för plagiat i tre fall

GAFFA.se – allt om musik

Dua Lipa har stämts av två olika parter inom loppet av tre veckor. Detta då hennes låt Levitating från 2020 anses innehålla delar som påminner alldeles för mycket om låtskrivarna L. Russell Browns och Sandy Linzers discolåt Wiggle And Giggle All Night (originalversion framförd av Cory Daye) från 1979 och Miguel Bosés Don Diablo från 1980. Det skriver Rolling Stone Magazine.

Brown och Linzers advokater menar att melodin i Levitating är en imitation av den inledande melodin i Wiggle And Giggle All Night. Melodin upprepas sex gånger i Levitating och tre gånger i Levitating (Da Baby).

Åklagarens bevis består av jämförelser med de båda låtarna gjorda av musikjournalisters recensioner av Levitating. Därutöver citeras en TikTok-video med 363 000 visningar som utpekar likheterna. 


Levitating anses också ha betydande likheter med Miguel Bosés Don Diablo. I den här rättegången framgår det att melodin är nära att vara densamma, närmare bestämt att tonerna rör sig åt samma håll med samma intervall och nästan identiska rytmer. Don Diablo-låten har tidigare stämts av L. Russell Brown och Sandy Linzer, som vann och därför nu står med som medlåtskrivare. Det hänvisas också till en intervju med Dua Lipa, där hon erkänner att hon har haft med INXS som medlåtskrivare för låten Break My Heart för att undvika potentiella stämningar.

De tilltalade i målet är DaBaby, som gästar på en remix av låten, låtens producenter, låtskrivarna (bland annat Dua Lipa själv) och skivbolaget Universal Music Group.

– Våra klienter är låtskrivare som har skrivit för grupper som Four Seasons, Four Tops och Tony Orlando And Dawn, säger Jason T. Brown, Brown och Linzers representant, till Rolling Stone och fortsätter:

– Även före rättegången kommenterade många YouTube-användare likheterna mellan Levitating och låtarna skrivna av våra klienter. Vi ser fram emot att motivera detta i domstolen och få dagens artister att respektera de stora namnen som kom före sin tid.


Tidigare förra veckan stämde även reggaegruppen Artikal Sound System i Florida Dua Lipa för att i Levitating ha kopierat deras låt Live Your Life från 2017.

LÄS OCKSÅ: Dua Lipa till Sverige

ANNONCE