Nyhet

Coachellas NFT:er inaktiverade – riskerar att förlora 1,5 miljoner dollar

Kryptobörsen FTX har ansökt om konkurs. Nu har efterskalven nått världens största musikfestival.

Förra veckan skakades kryptovärlden av att FTX, den näst största kryptovalutabörsen, kraschade. Även om effekterna av detta fortfarande är under utveckling, verkar Coachella vara hårt drabbade, rapporterar Billboard.

Festivalen samarbetade med FTX för att sälja NFTs till ett värde av 1,5 miljoner dollar, vilket motsvarar nästan 16 miljoner svenska kronor, redan i februari.

Samarbetet inkluderade tio NFT "Coachella Keys", som gav en livstids tillgång till festivalen och VIP-förmåner som lyxupplevelser och exklusiva varor. Många av dessa NFT:er verkar nu ha fastnat och är otillgängliga på den nedlagda börsen.


– Som många av er har vi sett nyheterna utvecklas under de senaste dagarna och vi är chockade över resultatet, säger en Coachella-anställd på festivalens Discord-server och fortsätter:

– Vi har för närvarande inga kommunikationslinjer med FTX-teamet. Vi har satt ihop ett internt team för att ta fram lösningar utifrån de verktyg vi har tillgång till. Vår prioritet är att få bort Coachellas NFT:er från FTX, som verkar vara inaktiverad för tillfället.

Festivalens innovationsledare, Sam Schoonover, är däremot positiv:


– Vi arbetar aktivt med lösningar och är övertygade om att vi kommer att kunna skydda Coachellas NFT-innehavares intressen.

LÄS OCKSÅ: "GAFFA-PODDEN: Morrissey och kärlekslåtar"

FTX ansökte om konkurs förra fredagen med hänvisning till en "allvarlig likviditetskris", efter att insättare skyndade sig att ta ut mer än 6 miljarder dollar på 72 timmar.


Det påstås att FTX och dess grundare Sam Bankman-Fried blandade kundinsättningar med sitt systerhandelsföretag Alameda Research, vilket resulterade i ett hål på flera miljarder dollar i börsens balansräkning. När kunder skyndade sig att ta ut sina pengar stod det klart att FTX var på obestånd.

Konsekvenserna beskrivs som katastrofala, med miljarder dollar låsta och små utsikter till återhämtning. Bland dessa tillgångar finns flera NFT:er släppta via FTX-plattformen, inklusive NFT:er från Coachella och Tomorrowland.

En investerare berättar för Billboard att han kunde dra tillbaka sin Coachella-nyckel i sin egen plånbok bara några dagar innan FTX gick i konkurs, men många andra har inte haft så tur. Alla som behöll sin NFT på FTX-plattformen har för närvarande ingen tillgång till dem.


Även om få förutspådde en kris i denna skala, har många kryptoförespråkare länge hävdat att NFT:er och kryptovalutor inte bör lagras eller innehas av centraliserade plattformar som FTX.

I den senaste uppdateringen från Coachella-teamet – utfärdad lördagen den 12 november – avrådde man användare från att interagera med någon FTX-produkt och rekommenderade att de loggar ut från alla FTX-konton.

LÄS OCKSÅ: "Amerikanska lagstiftare uppmanar till handling efter Taylor Swift-biljettkontroversen"


ANNONCE