Nyhet

Efter ändringarna i P3 Guld – artister i protest

Priser i papperskorgar och vägran att uppträda. Yasin och Jireel är inte nöjda över ändringarna i P3 Guld.

P3 Guld klargjorde under måndagen att tre kategorier tas bort från galan – Årets Pop, Årets Rock/Metal och Årets Hiphop/RnB.

I och med att den sista kategorin försvinner blev rapparen Yasin upprörd. På sin Instagram har han lagt upp en bild på sina priser från musikgalan liggandes i en papperskorg.

– Låt dem aldrig sätta ett pris på din konst, skriver han.


Under förra årets gala blev Yasin omdiskuterad när han vann pris för Årets Artist och Årets Hiphop/RnB, trots att han stod åtalad – och senare dömdes – för förberedelse till kidnappning av rapparen Einár.

I samband med att P3 Din Gata gick ut med nyheten om förändringarna på Instagram berättade de att rapparen Jireel skulle uppträda på galan. Artisten ska först ha trott att ändringarna var riktade mot sin genre.

– Jag misstolkade detta som att man hade uteslutit just hiphop och RnB, men efter att ha läst igenom texten ordentligt framgick det att detta gällde samtliga kategorier, skriver han i ett Instagraminlägg.


LÄS OCKSÅ: "P3 Guld kommer tillbaka 2023"

Jireel förklarar att han nu har krävt att inlägget ska tas bort och ersättas med ett där det framgår att ändringarna inte enbart riktats mot hiphopgenren.

– Men de har vägrat ta ner bilden trots all kritik de fått och därför kommer jag att vägra spela på P3 Guld-galan, skriver han i inlägget.


P3 var däremot beredda på att kritik skulle komma.

– Det är förstås tråkigt att det blir negativa reaktioner men vi var förberedda på att det kunde komma, både negativa och positiva. Det gör det oftast vid den här typen av förändring, skriver Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande för P3 Guld-juryn, i ett sms till Aftonbladet.

Han understryker att de valt att inte ha några ”utpekade genrekategorier”.


– Alla kategorier är öppna för alla genrer varför artister även från de genrer som nu inte har specialkategorier också kan komma att nomineras till priser.

På frågan om hur Westman ser på Yasins agerande menar han att det "får stå för honom".

LÄS OCKSÅ: "Metallica släpper nytt album och åker på världsturné – gör två konserter i Sverige"


ANNONCE