Nyhet

Efter röstfusket – Eurovision ändrar röstsystemet

Från och med vårens tävling avgörs semifinalerna helt av tittarna, och tittare i länder som inte tävlar får rösta online.

Sedan 2009 har de länder som går vidare från Eurovision Song Contests två semifinaler röstats fram av både jurygrupper och tittarna. Men nu görs systemet om så att bara tittarna får rösta, skriver Eurovisionarrangören EBU i ett pressmeddelande.

Detsamma kommer också att gälla tittare i länder som inte deltar i tävlingen, som ges möjlighet att rösta på sitt favoritbidrag via en onlineplattform. Onlinerösterna kommer att räknas ihop och tillsammans motsvara ett lands poäng – i både semifinalerna och finalen.

Tittare i länder som tävlar kommer fortfarande att kunna rösta via såväl telefonsamtal som SMS och Eurovision Song Contests app. Finalen kommer däremot att fungera som tidigare år, med både juryröster och tittarröster.

LÄS OCKSÅ: "The Black Crowes-gitarristen Rich Robinson jagar sceninkräktare med sin gitarr – se klipp här"

Ändringarna görs till följd av rapporterna om oegentligheter i juryns röster i årets Eurovision Song Contest, som avgjordes i Turin i Italien i våras, där hela sex länders juryröster diskvalificerades i en av semifinalerna och i finalen.

– Genom sin 67 år långa historia har Eurovision Song Contest ständigt utvecklats för att fortsätta vara relevant och spännande. De här förändringarna erkänner showens enorma popularitet genom att ge mer makt till publiken, säger Martin Österdahl, EBU:s chef för Eurovision Song Contest, i pressmeddelandet.

Nästa års Eurovision Song Contest anordnas av BBC i Liverpool i Storbritannien den 9-13 maj. Landet kom tvåa i årets tävling men arrangerar evenemanget eftersom vinnarlandet Ukraina inte har möjlighet på grund av kriget.

LÄS OCKSÅ: "Arrangörsbolaget försätts i konkurs"

ANNONCE