Nyhet

Fördelningen oförändrad – 4 av 5 låtskrivare är män

Upphovsrättsorganisationen Stim flaggar för att andelen kvinnliga låtskrivare inte har ökat i Sverige överhuvudtaget under de senaste fem åren.

Enligt upphovsrättsorganisationen Stim är idag 79 procent av Sveriges låtskrivare män och 21 procent är kvinnor. Det är samma fördelning som innan Metoo-upproret för fem år sedan.

– Det här är inte unikt för Sverige. Vi ser det även i Europa och internationellt – att det är ojämställt och det är traditionellt en manlig bransch. Och det är i hela ekosystemet. Vi ser det från unga år och upp i yrkesverksam ålder, inom hela näringskedjan. Det är ett strukturellt problem vi har framför oss här att lösa, säger Sofie Marin, chef för Stims musikfrämjande verksamhet, till P3 Musiknyheter.

Trots detta har fler kvinnliga låtskrivare anslutit sig till Stim, vilket Sofie Marin menar tyder på att en förändring kan vara på gång:


– Det här är en av våra absolut mest prioriterade frågor: att det är viktigt att stärka upp. Genom att göra riktade insatser och jobba på djupet med de här frågorna ska det komma till en förändring, men det sker inte över en dag.

När GAFFAs Josefin Östby tidigare i år träffade musikproducenten, kompositören och låtskrivaren Selen Özan berättade hon om erfarenheterna hon själv upplevt:

– Vi föds in i strukturer och uppmuntras till olika saker som män och kvinnor. När jag var yngre fanns det en allmän uppfattning om att nörderi och teknik håller killar på med. Jag blev uppmuntrad till annat som var kodat efter mitt kön.


Özan beskrev även vikten av trygga rum i samband med musikskapandet. Hon har läst den ettåriga producentutbildning Vem Kan Bli Producent via Popkollo, vilket också var första gången Selen var i en separatistisk miljö då deltagarna var uteslutande icke-män:

– Där hände någonting i mig – jag kände en enorm trygghet och tillit till den gruppen människor som jag gick utbildningen med. Jag kände mig trygg både i att ta plats och att lära mig. Det var ett tillåtande rum utan fördomar och tydliga normer kring musikskapande.

LÄS OCKSÅ: "Selen Özan: “Många icke-män jobbar väldigt hårt för att bli tagna på allvar


ANNONCE