Nyhet

GAFFA PHOTO AWARDS 2022: Se alla vinnare här

Väntan är över. Vinnarna är korade. Här har du dem.

Foton förevigar minnen. En magisk spelning kan fångas enkelt av ett klick, där känslor, uttryck och upplevelser samlas i en kollektiv överenskommelse om att livet kanske aldrig blir vackrare än just såhär.

Därför samlar GAFFA Photo Awards, i samarbete med Canon, de bästa bilderna tagna i musiksammanhang under det gånga året av både professionella och fritidsfotografer.

Årets jury, bestående av yrkesfotografen Hannes Söderlund, Expressens bildchef Sophie Kleist, artisten Felicia Takman och GAFFAs chefredaktör Johanna Eriksson, har alla erfarenhet av kombinationen bild och musik. Tillsammans har de utsett Årets Livefoto, Årets Porträtt, Årets Publik och Årets Feature. Skrolla ner för att se årets vinnare.


ÅRETS LIVEFOTO 1:A PLATS

FOTO: Joseph Miller


”Det här är förmodligen den mest otroliga konsert jag varit på i år, och det förvånade mig verkligen. När jag fotar konserter i mindre lokaler gillar jag att befinna mig mitt i publikhavet. Jag kan bara hoppas att min kamera inte blir förstörd.

Denna spelning var högljudd, energisk och svettig. Publiken och bandet var lika galna, så jag hade en känsla att det kommer bli bra bilder. Just detta foto togs i slutet av spelningen och jag älskar vinkeln den är tagen i.” – Joseph Miller.

ÅRETS LIVEFOTO 2:A PLATS

FOTO: Camilla Rehnstrand


”Rein uppträder på ett fullsatt Future Retro XL i Slaktkyrkan Stockholm. I högt tempo, bland visuals och starkt växlande ljus stod jag på scenen och fångade en Rein i toppform med hela världen i sitt sikte.


Andra akter samma kväll var bland andra She Past Away och Miss Kittin And The Hacker. Rein åkte därefter på sin månadslånga Reincarnated-turné i USA, Roskildefestivalen, Europaturné och en andra USA-turné.” – Camilla Rehnstrand.

ÅRETS LIVEFOTO 3:E PLATS


FOTO: Grant Purdy

”Hoppbilden är tagen från The Demtones spelning i Köpenhamn. När jag såg gitarristen klättra upp och ta sats, letade jag mig snabbt fram i publiken för att fånga det som komma skulle. Det är något med den här typen av ögonblick som talar till den obundna essensen av rock’n’roll, och jag känner att bilden fångar detta.” – Grant Purdy.

ÅRETS PORTRÄTT 1:A PLATS

FOTO: Miranda Fredriksson


”Jag har jobbat med indiebandet Tribe Friday i tre år, och det är lätt att man blir bekväm när man hänger så tight med samma människor under en lång tid. Därför är det alltid väldigt spännande och utmanande att försöka fånga bandet på nya sätt.


Under denna session ville jag hitta något lite annorlunda, och hade därför bland annat med mig ett objektiv som egentligen inte passar min kamera. Jag tog också hjälp av en stylist som satt sin egen touch på deras look, och det blev ett väldigt roligt projekt.” – Miranda Fredriksson.

ÅRETS PORTRÄTT 2:A PLATS


FOTO: Kristoffer Jansson

”Bilden är tagen från en akustisk inspelning jag gjorde med Cherrie och Benjamin Ingrosso på RMV studio. Jag såg en smal ljusstrimma som letade sig in i lokalen och bad dem trycka ihop sig för att få en fin bild. De gosade ihop sig utan problem och jag tog ett gäng bilder." – Kristoffer Jansson.

ÅRETS PORTRÄTT 3:E PLATS

FOTO: George Grigoriadis


”Uppdraget var att fotografera två talangfulla musiker, Elsa som är violinist och Elias som är kompositör. De var elever på musikkonservatoriet i Falun och fick stipendium. Tanken var att fotografera dem på ett sätt där de skulle representera det de gör, men samtidigt skapa en fin komposition och en annorlunda bild.


Vi bestämde oss för att åka till Falu Gruva eftersom jag visste att det finns en del byggnader som skulle kunna fungera som en bra bakgrund. Jag ville skapa en stilren och minimalistisk komposition med fokus på personerna och inga distraktioner, och jag tycker att vi lyckades bra och storleken på byggnaden i kombination med kompositionen och poseringen gav precis det resultat som jag önskade.

En annorlunda unik bild som väcker nyfikenhet men samtidigt fångar känslan och artisternas storhet. Den röda färgen representerar även Falun, så det var ett extra element som knyter ihop även platsen till bilden.” – George Grigoriadis.

ÅRETS PUBLIK + ÅRETS MUSIKBILD 1:A PLATS

FOTO: Joseph Miller


”När jag fotar på konserter tar jag alltid tid för att fota publiken eftersom det kan vara så oförutsägbart. Jag letar efter intressanta eller alternativa människor i publikhavet i hoppet om att fånga deras råa känslor eller passion.


Oftast kan jag se direkt om en bild kommer se bra ut i färg eller svartvitt. Just denna funkar perfekt i svartvitt. Men det bästa med detta foto, för mig, är att personen som är i fokus är helt i stunden, likaså personen till vänster om honom.” – Joseph Miller.

ÅRETS PUBLIK 2:A PLATS


FOTO: Liam Johansson

”Alla kvällar på klubben har en höjdpunkt, vilket ofta är fotografens uppdrag att fånga. Det lyckades jag med denna kväll. Rökmaskinerna öser, men inte lika mycket som publiken. Kvällens artist göms i dimman, men vad gör det? Publiken är i centrum. Killen som seglar på musikens vågor på kompisens axlar. Ljuset från scenen som gör publiken till skuggor i olika nivåer, nästan som att de är på väg in till dimman”. – Liam Johansson.

ÅRETS PUBLIK 3:E PLATS

FOTO: Linda Florin


”Publiken befinner sig i en circle pit under Avians spelning på High 5ive Summerfest på Fållan. Bilden är fotad från balkongen med lång slutartid. Jag valde sedan att göra den svartvit i efterbehandlingen för att få tydligare kontraster och djup.


Det jag själv gillar med bilden är att jag kan kolla på den hur många gånger som helst och fortfarande hitta nya detaljer, samt att den kan ge både en kaotisk och lugn känsla genom den snygga strukturen som en circle pit ändå har.” – Linda Florin.

ÅRETS FEATURE 1:A PLATS


FOTO: Ken Andersson


”Östervarvs International Music & Celebration Of Life Festival huserar i Motala två dagar i Ola Listedts trädgård, där alla deltagare uppmanas att hjälpa till att göra festivalen så spirituell som möjligt. Jag åkte med Broken Filters från Tjockhult till Östergötland för att hänga och dokumentera. Jag spenderade bara en dag och natt utan sömn i bil med DJs, rök och dans inpå småtimmarna tio meter från bilen.


På bilderna syns akterna Broken Filters, Fast Cheap & Out Of Control och Nojd. Dessa små festivaler och spelningar fyller många ljudliga tomrum. I fickan hade jag en utgången färgfilm och två rullar färskt rykande svartvita, man ska inte överdriva.” – Ken Andersson.

LÄS OCKSÅ: "GAFFA Photo Awards: På onsdag ställer vi ut årets bästa musikfoto i Stockholm"

ANNONCE