Nyhet

Lorde beskriver den hårda verkligheten med att turnera 2022

I sitt senaste nyhetsbrev bryter den nyzeeländska artisten ner den ekonomiska och mentala kampen som det innebär att turnera.

När den nyzeeländska popstjärnan Lorde skickade ut ett nyhetsbrev under onsdagen radade hon upp flera svårigheter som dagens artister möter när de är ute på vägarna. Hon beskriver det som "en storm av händelser" som lett upp till denna stund och skriver följande:

– I grund och botten, för artister och crew, är saker svårare än någonsin. Låt oss börja med antalet spelningar som under ett år borde fördelas under tre. Lägg till en global ekonomisk nedgång och lägg sedan till den helt förståeliga försiktigheten för konsertbesökare gällande hälsorisker.

Lorde fortsätter och förklarar att även överbokade turnébussar, de höga priserna på flyg och hotellrum, samt covid-relaterade kostnader har blivit ett större problem.


– Det är helt sjukt hur priserna har gått upp sedan pandemin, skriver hon.

Medan Lorde anser sig själv som lyckligt lottad i den nuvarande turnerande marknaden, förklarar hon för sina fans att detta inte är fallet för alla artister.

– I stort sett säljer de flesta andra artister färre biljetter än jag. Då har turnéer blivit en tuff del att klara av, och avbokningar har blivit vardag.


Hon menar att det för vissa artister är ekonomiskt omöjligt att turnera även om de säljer ut hela tiden, med tanke på produktionskostnader och hur mycket de är villiga att ta betalt av sina fans. Lorde understryker även vikten av att ta hand om sitt psykiska välmående.

– Jag har sett många artister som ställer in konserter på grund av psykisk ohälsa under det senaste året, och jag tror verkligen att stressen kommer från att vi varit hemma under pandemin och inte är vana att ge oss ut på samma sätt längre. Speciellt om man arbetar med att skapa musik där människor möts i sorg och jubel. Det kan bli för mycket för känsliga människor.

Under 2022 ställde artister som Gayle, Shawn Mendes, Justin Bieber och Anuel AA in sina konserter pågrund av deras mentala hälsa. Även Animal Collective och Santigold avbröt sitt turnerande av ekonomiska skäl, inklusive de spelningar som de agerade förband till Lorde.


Det senaste året har visat sig vara en svår tid för många musiker, mest för framväxande akter, där en del har gått ut offentligt med sina svårigheter. Konsertbranschen blomstrar heller inte efter covid, där det tycks finnas en övermättnad av livespelningar, höga biljettpriser och budgetmedvetna konsumenter. Även föremål som brukade vara lätta att få tag på – såsom cymbaler, in-ear-monitorer och belysningsarmaturer – har också blivit en kamp att skaffa för även stora akter som Coldplay och Jack White

Trots att Lordes ombokade Solar Power-turné sålde bra, skrev hon att hon fortfarande känner den enorma pressen att till och med tvinga ställa in sin show den 3 mars på Bowl Of Brooklands i New Plymouth på Nya Zeeland på grund av låg biljettförsäljning.

– Jag är inte immun mot stressen. Bara för en månad sedan tittade jag på en kommande show som inte hade sålt så bra och fick panik. De sista 2000 biljetterna såldes dock tio dagar senare. Det är galet.


Hon fortsätter:

– Jag vill berätta det här för att få er att förstå att ingenting är enkelt med livespelningar idag, och om dina favoriter förvirrar dig med oberäkneliga drag, så kan en del av detta spela en roll.

LÄS OCKSÅ: "Vem är det som faktiskt styr över musikutbudet?"


ANNONCE