Nyhet

Ny forskning visar: Råttor diggar till musik

"Så vitt vi vet är det här den första studien som visar en medfödd synkronisering till takt bland djur."

En färsk studie från Tokyos universitet visar att råttor kan röra huvudet i takt till musik, något man tidigare trott varit unikt för människor, skriver P3 Musiknyheter.

Studien mätte råttornas huvudrörelser samtidigt som de fick lyssna på bland andra Maroon 5s Sugar, Queens Another One Bites The Dust, Michael Jacksons Beat It och Lady Gagas Born This Way.

Musiken spelades i fyra olika tempon och enligt resultatet synkroniserade råttorna sina rörelser bäst med musik i tempon omkring 120 till 140 slag i minuten (bpm). Särskilt uppskattad var Lady Gagas hit Born This Way från 2011.


Enligt en pressrelease för studien kan djur tränas till att röra sig till ett beat, men de undersökta råttorna ska ha visat en inneboende förmåga att digga.

– Så vitt vi vet är det här den första studien som visar en medfödd synkronisering till takt bland djur, som inte uppnåtts genom träning eller exponering av musik, säger forskaren Hirokazu Takahashi i pressreleasen.

Forskarna menar att upptäckten bidrar till insikter om djurs medvetande, och om ursprunget till musik och dans, enligt P3 Musiknyheter.


För den som är extra nyfiken finns studien att läsa i sin helhet här.

LÄS OCKSÅ: STOR UNDERHÅLLNING NÄR PAUL MCCARTNEY OCH RICK RUBIN LYSSNAR PÅ CANNIBAL CORPSE

ANNONCE