Nyhet

Sven-Bertil Taube är död

Den folkkäre artisten och skådespelaren Sven-Bertil Taube är död. Han blev 87 år gammal.

Sven-Bertil Taube dog i London på fredagsförmiddagen, uppger hans manager Anders Ramstedt för TT. Han var en av våra mest folkkära artister och har en lång karriär bakom sig inom musiken och som skådespelare. Han var även son till den kända kompositören Evert Taube och skulptören Astri Taube.

– För min del är jag oerhört tacksam för tiden som har gått. En otroligt bra person att arbeta med och få vara vän med, säger Anders Ramstedt, som arbetat tillsammans med Sven-Bertil Taube i 40 år.

Han fortsätter:

– Han var inte bara oerhört skicklig i sin yrkesverksamhet. Det som kännetecknar honom mycket är hans ödmjukhet och att han såg att alla i ett projekt har lika stort värde.

Under senare år har Sven-Bertil Taube kämpat med hälsan. Under inspelningen av Stjärnorna På Slottet 2005 började Taubes syn bli sämre. Han förstod att något inte stod rätt till och fick senare diagnosen åldersförändringar i gula fläcken.

– Sedan gick det ganska fort under några månader då synen blev sämre och sämre. Man lär inte bli blind, men någon bot har ännu inte uppfunnits, berättade han i SVT-dokumentären om hans liv 2016.

Under de sista åren förklarade Sven-Bertil Taube att han inte kunde se publiken när han uppträdde, och han uppfattade endast människors konturer.

För tre år sedan meddelade han att han var tvungen att ställa in både sin årliga Gröna Lunds-konsert och sin medverkan av jubileumssäsongen av Så Mycket Bättre. Då ska han ha vårdats på sjukhus för luftrörskatarr.

Sin sista stora roll på scen gjorde Sven-Bertil Taube i juni 2019 då han gästspelade i Påklädaren på Stora teatern i Göteborg.

Den folkkäre artisten och skådespelaren dog av naturliga orsaker, berättar Anders Ramstedt för TT. 

– Åldern har tagit ut sin rätt.

Han blev 87 år gammal.

LÄS OCKSÅ: "Sven-Bertil Taube ställer in"

ANNONCE